Illegális migránsokat szállító román embercsempész bukott le Siófoknál

Pénzügyőrök buktattak le az M7-es autópálya siófoki szakaszán péntek hajnalban egy román állampolgárt, aki tíz illegális migránst akart külföldre csempészni kisbusszal – a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém megyei pénzügyőrei az M7-es autópálya 95. kilométerszelvényénél tartottak ellenőrzést pénteken, valamivel éjfél után, amikor egy kisbusz utasainál felmerült a gyanú, hogy illegális migránsok lehetnek, ezért értesítették a rendőrséget. A kiérkező rendőrök megállapították, hogy a járművet vezető 35 éves C.C.F. összesen tíz, magát afgán, illetve sri-lankai állampolgárnak valló személyt akart jogellenesen külföldre juttatni.

A migránsok nem rendelkeztek a schengeni tagállamokba történő beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges okmányokkal, továbbá sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni hitelt érdemlően.

A rendőrök a járművet lefoglalták, sofőrjét és utasait előállították a Siófoki Rendőrkapitányságra. A román állampolgárt embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, amelynek során beismerte a bűncselekmény elkövetését. A nyomozók őrizetbe vették és kezdeményezték az előzetes letartóztatását.

Az illegális bevándorlókat – érvényt szerezve a visszafogadási egyezménynek – visszaszállítják a magyar-román határszakaszra – a rendőrség közlése szerint.