Illegális mederkotrás Balatonfenyvesen? – „Nyáron ne adjanak ki medertisztítási engedélyt!”

Szerdán, azaz tegnap medertisztítás címén valószínűsíthetően engedély nélküli mederkotrást végeztek Balatonfenyvesen a Dr. Heim Pál utca végében. A hirbalaton.hu információi szerint hatósági eljárás indult az ügyben. Lombár Gábor, a település polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke a hiányzó önkormányzati közterület-használati engedély miatt indít szabálysértési eljárást az ügyben, amin túl a vízügyhöz kíván fordulni, hogy a jövőben nyár közepén ne adjon ki engedélyt se mederkotrásra, se medertisztításra.

Szerdán így nézett ki a kotrás után a balatonfenyvesi Dr. Heim Pál utca végi vízbejáró (Fotó: balatonfenyvesi önkormányzat)

 

Lombár Gábor a hirbalaton.hu-nak kifejtette, nem csak a medertisztítási engedély kiadását sérelmezi, ami a legnagyobb turisztikai idényben egy utca feltúrásával  és másfél napos motorzúgással járt. Kifogásolta az is, hogy miközben az önkormányzat tavaszi medertisztítási kérelméhez csak úgy járult hozzá a vízügy, hogy abban rögzítette, a mederüledékhez nem nyúlhatnak hozzá, addig a a fenyvesi Dr. Heim Pál utca végében lévő, utcaszélességű vizes bejáró esetében a lágy iszap eltávolítását is lehetővé tették.

Az önkormányzat medertisztítási engedélyében ez szerepel: „A mederben leüllepedett természetes szerves anyag nem hulladék, az a szárazulattal érintkező vizes élőhely természetes szukcessziós folyamatának része”. A magánszemély számára kiadott medertisztítási engedélyben a vízügy úgy fogalmaz, hogy a munkának része a „gyomnövényzet, hínál, elhalt nád, lágy iszap, szemét eltávolítása”.

A polgármester elmondta, azért indít az önkormányzat szabálysértési eljárást a Dr. Heim Pál utcánál történtekért, mert ugyan a vízparti ingatlannal rendelkező megrendelő próbált közterület használati engedélyt kérni a kikotort anyag lerakásához, de ezt nem adták meg számára, mégis elvégeztette a munkát.

A hirbalaton.hu információi szerint hatósági eljárás is indult az ügyben, mivel a feltételezések szerint a munka elvégzésekor bőven túllépték a medertisztítási engedélyben foglaltakat. Erről árulkodnak a kikotort nádtorzsák, valamint a  parthoz szállított homok, holott a medertisztítási engedély nem  szól homokozásról, az vízjogi engedély-köteles tevékenység.

(Fotó: balatonfenyvesi önkormányzat)