Igyekeznek megtartani a munkatársakat a balatoni szállodák (Hello Vidék)

Az új koronavírus megjelenése komoly kihatással van a belföldi turizmusra és a szállodai foglalásokra is. A járványügyi készültség védelmi intézkedései húsbavágóan érintette a szálláshelyeket. Az őszi intézkedések értelmében a szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak. Bár a november 8-ig tartó foglalások 80 százalékát az állam megtérítette, ennek az volt a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és megkapják a fizetésüket. A HelloVidék most frekventált turisztikai célpontokon, köztük a Balatonon, üzemelő szállodákat kérdezett meg a most kialakult helyzetről.

A Balaton északi partjának egyik legnagyobb szálláshelye a Club Tihany. A komplexumban akár ezer vendéget is tudnak fogadni, így ami az egyik oldalról előnynek számít, az a pandémiás helyzetben könnyedén hátránnyá is válhat. A szálláshely a korábbi évekhez hasonlóan, a tervezett menetrend szerint bezárt október végén. A korábbi években azonban szilveszterre minden alkalommal újranyitottak, hiszen az üdülőhely adott otthont az egyik népszerű évbúcsúztató televíziós műsornak, amelyre az elmúlt hét-nyolc esztendőben 700-750 vendéget vártak és fogadtak. Most azonban ezt keresztülhúzta az új koronavírus-járvány.

A szálloda gazdaságossági határa körülbelül 500 főnél van, ezért hiába van lehetőség arra, hogy üzleti célú vendégeket fogadjunk, egyszerűen nem éri meg. Úgy tervezzük, hogy a korábbi évekhez hasonlóan márciusban nyitunk, bár a tavaszra tervezett, valamennyi rendezvényünket már lemondták vagy áttették egy későbbi időpontra. Most leginkább a tavasz végére és a nyár elejére vannak foglalásaink: mindenki megpróbál kivárni. Addig azonban csak egyéni vendégekben gondolkodhatunk, ami egy teljesen új felállást és gondolkodást kíván. Abban azonban biztos vagyok, hogy amint feloldják a korlátozásokat, újra vendégdömpingre lehet számítani

– mondta a HelloVidék kérdésére Károly Tamás, a Club Tihany igazgatója.

Elárulta azt is, hogy bár az idei június a korábbi évekhez hasonlóan, kissé döcögve indult, ám a július eleje már reményteljesnek bizonyult, majd a hónap második fele és az augusztus abszolút hozta a vártakat. A szálláshely bő ezer fős kapacitása többször is megtelt. A nyári csúcsforgalom azonban nem tudta mégsem kompenzálni a tavaszi, illetve az őszi kiesést, ugyanis az idei rendezvények is elmaradtak. Akadt azonban némi meglepetés.

A szeptember-október az egyéni vendégszám tekintetében az előző éveknél is magasabb volt. Az emberek talán ki akarták használni a jó időt vagy féltek az újabb lezárásoktól, de az is lehet, hogy csak egyszerűen elegük volt. Rengeteg fertőtlenítőpontot építettünk ki, átalakítottuk az éttermi rendszert és minden vendég kapott egy saját Covid-kódexet még az érkezése előtt. Szerencsés a helyzetünk, mert úgy látom, hogy vidéki szállodaként jobb helyzetben vagyunk, mint a főváros, mert jobban meg tudjuk szólítani az embereket

– mutatott rá az igazgató.

A Club Tihany szezonális foglalkoztatásban működik már 35 éve, egy lojális törzsállománnyal együtt, akiket megpróbálnak egész évben foglalkoztatni. Ez az év azonban ezt is keresztülhúzta: jóval később tudtak csak kinyitni, ezért kölcsönös megegyezéssel módosítani kellett a szerződéseket nyolcról négyórásra. Ez a felállás maradt egészen júliusig, de ekkor visszatért minden a régi kerékvágásba és nem kellett senkit elbocsátani. Most, a téli felújításban igyekeznek minden munkavállalót foglalkoztatni, ami közel 80 embert érint.

Hasonló a tapasztalat a Balaton déli partján is. A siófoki Residence Konferencia és Wellness Hotel Balaton szintén úgy döntött, hogy a pandémiás helyzet miatt nem tart nyitva.

A nyári kihasználtságunk a korábbi éveknek megfelelően 90 százalék körül mozgott. Sajnos ez a nyári csúcsforgalom csak annyiban tudja kompenzálni a tavaszi, illetve őszi kiesést, hogy jelenleg jobb helyzetben várakozunk például a budapesti sorstársainknál. A novemberi 8-án a foglalási rendszerben lévő, november 10-december 10. közötti foglalásokra kormányzati támogatás vonatkozik, melyet a napokban lehet megpályázni. A kifizetésekre várhatóan az év végéig kerül sor. A bizonytalan helyzet miatt erre az időszakra már nem volt sok foglalásunk, és jó részük sajnos lemondásra került még a november 8-i dátum előtt. A támogatástól függetlenül feltett célunk volt, hogy minden munkatársunkat megtartsuk. Amíg a helyzet a mostaninál nem lesz rosszabb, ezt meg is tudjuk oldani

– tájékoztatta a HelloVidéket Geiger Violetta, a Residence Hotel Balaton szálloda igazgatója.