Így vigyázhatnak magukra a horgászok az őszi-téli Balatonon (kepmas.hu)

Nagyon sok csónakos horgász kerül bajba ősszel a vizeken. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának mentési tapasztalataira alapozva szeretnének néhány tanácsot megosztani annak érdekében, hogy mindenki épségben vihesse haza a fogást a vacsoraasztalra. A következő sorok nemcsak horgászoknak, hanem kajakosoknak, kenusoknak és más vízisportokat űzőknek is szólnak. A hűvös időben, amikor gyakran köd is nehezíti a távolságok felmérését, különösen tudatosnak, elővigyázatosnak kell lenni.

Nagyon gyakran tapasztalják, hogy a csónakban horgászókat besodorja a szél olyan távolságra, ahonnan már nem tudnak kievezni. A Balatonon van erre megoldás: ha a mobiltelefonjára letölti a BalatonHelp alkalmazást. Ez egy nagyon gyors segítséghívási megoldás: megnyomja az alkalmazáson a segélykérő gombot, és a mentésirányítási központunk hívja is önt rögtön, miközben a tartózkodási helyének GPS-koordinátáit már meg is kapta az applikáción keresztül, tehát a mentőhajó pontosan tudja, hova kell érkezni. Amennyiben tartózkodik a mobilalkalmazások használatától, mentse el segélykérő telefonszámunkat, és ezt hívja, ha baj van: +36 30 383 83 83 (ez is csak a Balatonon működik). Ügyeljen arra is, hogy a telefon fel legyen töltve – olvasható a kepmas.hu oldalon megjelent összefoglalóban.

A telefont feltétlenül vízálló tokban tartsa. Ez egy-két ezer forintért beszerezhető, és olyat kell vásárolni, amelyikből nem kell kivenni a készüléket ahhoz, hogy használni tudja. Ezek a tokok nyakba akaszthatók, mindenképp ott is tartsa, mert vízbeesés esetén csak így tud segítséget kérni.

Ez tényleg nagyon fontos, pár éve mentettek egy hetven év fölötti testvérpárt, beestek a csónakból a néhány fokos Balatonba, és a csónakba kapaszkodva várták a mentőhajót. Ők annak köszönhették az életüket, hogy a közelben horgászott valaki, aki észrevette, hogy bajba kerültek. Ősszel nagyon lecsökken a hajóforgalom a vizeinken, kicsi az esélye annak, hogy más is ilyen szerencsés lesz.

A vízbe esés túléléséhez elengedhetetlenül fontos a mentőmellény. És ma már kapni lehet a horgászboltokban horgászoknak kifejlesztett változatot – tényleg nagyon praktikus a kialakítása.

Gyakran találkoznak olyan horgászokkal, akik nem nézték meg az időjárás-előrejelzést. Ezt még nyáron is figyelni kell, pláne ilyenkor, amikor gyorsan átfázik, kihűl az ember, és a víz is igen hideg. Nagyon fontos a várható szélirány ismerete. Erős északi szélben ne menjen ki csónakkal az északi partról, ahogyan erős déli szélben sem a déliről. Sokkal könnyebb elsodródni, mint gondolná! A www.met.hu-n horgászás közben is tudja ellenőrizni a szélirány, a szélsebesség változását. Ne feledje, a nagy tavainkon április 1-től október 31-ig működik a viharjelző rendszer, így ebben az időszakban már ez sem nyújt segítséget.

Alkalmanként tapasztalják azt is, hogy a horgászok alkoholfogyasztással próbálják elviselhetővé tenni a hideg, nyirkos időjárást. Ezt is érdemes akkor végiggondolni, amikor az ember bepakolja a felszerelését a csónakba. Előzetesen, még tiszta fejjel, jobban meg tudja határozni, hogy mennyi alkohol nem módosítja még a reakcióidejét, a körülményeket felmérő képességét, a fizikai teljesítményét és a látását ahhoz, hogy időben ki tudjon evezni.