Ezekre költöttek a zánkai Erzsébet-tábor felújításakor

Pár éve került a zánkai és a fonyódligeti gyerektábor az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz (Erzsébet Alapítvány). Azóta több mint 30 milliárd forint állami támogatásból felújították mindkettőt. Az alapítvány tájékoztatása szerint az egykori zánkai úttörőváros helyén működő Erzsébet-táborban az alábbi fejlesztések, felújítások történtek.

A zánkai tábor fogadóépülete (Fotó: HírBalaton)

 

Az alapítvány közlése szerint:

a 2021-ben a zánkai táborhely modern táborvárossá fejlődött. A megújult szálláshelyeken a szobákban új bútorok, továbbá vadonatúj fürdőszobák várják a táborozókat. A konyha és az étterem Közép-Európa egyik legmodernebb technológiájával felszerelt, klimatizált étkezdéjévé vált. Az étterem befogadóképesége nőtt, mivel a napi étkezések – a korábbi egy szint helyett – már két szinten valósulhatnak meg.

A főtéren vadonatúj építményként létesült, több mint 2.000 m2-es új, fedett-nyitott közösségi tér (multicsarnok) amellett, hogy helyet ad a tábor nagylétszámú programjainak, esőhelyszínkénként is funkcionál.

A teljesen megújult sportcsarnok és színház még kényelmesebb és esztétikusabb környezetben adhat otthont a sport- és kulturális rendezvényeknek, gyermekprogramoknak.

Átalakult a központi épület, új vizesblokkok épültek, és egy 300 fő befogadására alkalmas kápolna is létesült a földszinten. A korszerű, akadálymentesített egészségház a kórtermi és a belgyógyászati vizsgálóágyak mellett a szükséges egészségügyi eszközökkel felszerelve működik.

A partszakasz lidósítása (homokkal borítása) tengerparti élményt kínál a táborozóknak, illetve 2021-től már a megújult kikötőből futnak ki a gyermekekkel a fedélzetükön a sétahajók, valamint a sárkányhajók és újításként egy teljeskörűen felújított katamarán vitorlás is.

A felújítás a teljes infrastruktúrát is érintette: például a víztornyot, a vízműkutakat, a gyermekeket kiszolgáló háttérhelyiségeket (mosodát, raktárakat), a közösségi területeket és az úthálózatot (pl. tömeges szabadtéri közlekedőfolyosókat, járdákat) is

– áll az Erzsébet Alapítvány tájékoztatójában.

A játszóház, amiben a héten egy zenei, egy tánc, és egy ásványismereti foglalkozásba nyertünk bepillantást

A zánkai Erzsébet-tábornak saját strandja és kikötője is van (Fotók: HírBalaton)