Így újulhatnak meg a balatoni strandok (sonline.hu/zaol.hu/veol.hu)

Országszerte több mint nyolcvan szabadvízi strand újul meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) strandfejlesztési programjának negyedik ütemében. A beruházások kétharmada a Balatonnál valósul meg. A győztesek, helyenként, átlagosan 30 millió forintból korszerűsíthetnek.

A fonyódi önkormányzat hét strand fejlesztésére pályázott. Jól szerepeltek a fejlesztési programban, hat helyszínen tavasszal elindulhat a korszerűsítés – írja a sonline.hu.  A 180 millió forintos támogatásból megújulhat a Báthory, az Árpád-parti, a Huszka utcai, a Sándortelepi Panoráma, a Városi és a Bélatelepi szabadstrand. Hidvégi József polgármester elmondta: pár évvel ezelőtt csaknem félmilliárd forintot már nyertek fejlesztésre, a beruházásnak pedig jól látható eredményei vannak.

Balatonlellére is jutott a támogatásból. A szabadstrand megújítására valamivel több mint 12 millió 800 ezer forintot, a Napfény strandra pedig mintegy 12 millió 750 ezer forintot nyert az önkormányzat. Előbbin három vizesblokk tetejét újítják fel, és térköveznek egy sétányt is. A Napfény strandon baba-mama szobát alakítanak ki, napelemes lámpatesteket helyeznek el, padokat és kerékpártárolókat telepítenek, a játszóterek fölé napvitorlákat szerelnek fel. Új napozóágyak is szolgálják majd a pihenést. Kenéz István polgármester elmondta: az elmúlt években nem volt lehetőségük arra, hogy fejlesszék ezeket a strandokat.

Balatonbogláron a Platán, a Kodály és a Sziget strand fejlesztésére nyert támogatást az önkormányzat. Mészáros Miklós polgármester kiemelte: gyerek- és családbarát beruházások várhatóak a három helyszínen, valamint ingyenes wifihálózatot is szeretnének kialakítani. Kiemelte, a strandok ezután is ingyenesek lesznek.

Balatonalmádi tavaly mindhárom strandjára hasonló nagyságrendű összeget kapott, a projektek kivitelezése még zajlik. Abból főként mellékhelyiségek, baba-mama szobák, családi mosdók kialakítása történt meg, illetve a Wesselényi strandon új öltöző és mosdóhelyiség épülhet. A strand jobb oldali részén a korábbi faépület helyére épülhet egy modern téglaépület, ami kívülről és belülről is megközelíthető lesz. A külső mosdók a horgászokat és a sétálókat, a belsők a strandolókat szolgálják majd. Most a Budatava és Wesselényi strand fejlesztésére nyertek újabb 30-30 millió forintot, erről a közelmúltban Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője tájékoztatott. Most a zöldfelületek karbantartása, öntözőrendszerek telepítése és olyan esztétikai beavatkozások történhetnek meg, melyek a strand használatóságát is javítják – mondta el a veol.hu-nak Kepli Lajos polgármester.

A zöldfelületek vonatkozásában a Budatava strandon történik majd nagyobb beavatkozás, itt öntözőrendszer is épül, és a parttól az épületek felé a teljes zöldfelület megújul. A Wesselényi strandon az öntözőrendszert kiszolgáló csúnya, régi felszíni szivattyúházat elbontják, és a rendszert a föld alá viszik majd. Helyén zöldterület létesül, amivel a strandfelület nő. Ezenkívül mindkét strandon egy-egy okospad kap majd helyet. Ezek internetelérést biztosítanak, és segítségükkel az arra alkalmas eszközök vezeték nélküli töltése valósulhat meg, vagy USB-kábel segítségével ehhez különféle elektronikai eszközök csatlakoztathatók. A városban több nagy beruházás is elkészül néhány héten belül.

Keszthely összesen 90 milliót kap a Helikon, a Városi és a Libás strand fejlesztésére, Gyenesdiás (Lidó és Játékstrand), valamint Balatongyörök (Szépkilátói és Községi strand) 60-60 milliót nyert, míg Vonyarcvashegyen a Lidó szépülhet tovább 30 millióból – tudósít a zaol.hu.