Fejlesztések és épülő bölcsőde Balatongyörökön (zaol.hu)

Befejezett, most megvalósítási szakaszban lévő és tervezett fejlesztések is szép számmal akadnak Balatongyörökön. A település infrastruktúrájának javítása céljából több út felújítása is megtörtént a közelmúltban. A napokban indul a közbeszerzési eljárás az önkormányzati hivatal épületének energetikai felújítására. Egy másik zöldmezős beruházás a bölcsőde építése, amely megvalósításához szintén támogatást nyert a település – Biró Róbert polgármester tájékoztatása szerint.

Pályázati támogatással valósult meg a Temető utca közel 460 méteres szakaszának megújítása: az aszfaltozás mellett e beruházáshoz hozzátartozott az árok- és víz­elvezető rendszer kialakítása is. Ezt az utat egy új technológiával építették ki: a remix lényege, hogy a felbontott út darabjait helyben bedarálták a cementtel és mészkővel stabilizált útalapba. Ez sokkal kisebb környezetterheléssel járt, nem kellett fuvarozni az építőanyagot.

Megtörtént az Eötvös utca Szépkilátó felőli oldalának felújítása is, ötszáz méteren. Mindezek összköltsége százmillió forint volt. A további ugyancsak fél kilométernyi, a Balaton-partig vezető szakasz rendbetételére pedig egy másik pályázatot nyert az önkormányzat: itt ősszel kezdődnek a munkálatok. Az önkormányzat saját forrásból terveztette meg a Szépkilátóhoz vezető járdát. Szintén az úthálózathoz kapcsolódik, hogy a közútkezelő újraaszfaltozta a Soós-öböltől a szépkilátói vasúti átjáróig tartó kerékpárutat.

– A napokban megkezdődik a közbeszerzési eljárás az önkormányzati hivatal épületének energetikai felújításával kapcsolatosan. Megtörténik a teljes hőszigetelés, a nyílás­zárók cseréje, valamint új, korszerű fűtési rendszer és napelemek kialakítása. Ez egy 69 millió forintos beruházás, melyhez saját forrást is biztosítunk, ebből a tető felújítását finanszírozzuk. Év végére elkészül a beruházás, és ezt követően jóval kevesebb költséggel kell számolnunk a hivatal fenntartására – mondta Biró Róbert polgármester.

A strandon ezekben a napokban befejeződik a világítás korszerűsítése: új kandeláberek kerülnek a területre. A fürdőhely egyébként június közepétől várja a vendégeket, majd a szezon után fejlesztések kezdődnek. 75 millió forintos pályázati támogatással vizesblokk – benne külön gyermekvécé – és több új kabin épül, baba-mama szobát, családi öltözőket, egységes arculatú tájékoztató rendszert alakítanak ki.

– Egy másik, zöldmezős beruházás a bölcsőde építése, amelyhez szintén pályázatot nyertünk. A Szilváskerti utcában van egy kéthektáros területe az önkormányzatnak, melyen bölcsőde, óvoda, sportpálya és egy majdani iskola létrehozása szerepel a tervek között. Most a bölcsőde kialakítása kezdődik el a közbeszerzési eljárással – ismertette Biró Róbert a zaol.hu-val.