Így tekintenek a 2021-es szezonra a balatoni vendéglátósok (welovebalaton.hu)

Egyre csak szorítja a gyeplőt a koronavírus az életünk, no meg az előszezon körül. A Welovebalaton néhány balatoni vendéglátósnál érdeklődött,  hogyan tudnak túlélni, mivel készülnek a tavaszra és a nyárra.

A Port Étterem felújításokat végzett februárban, márciusban elviteles üzemmódban nyitott meg az éttermük – írja a welovebalaton.hu.

„Optimisták vagyunk, hogy áprilisra elérjük a tömeges védettséget, így nyithatunk”

– közölték, hozzátéve, a májusi nyitásra és a csak teraszos nyitvatartásra is felkészültek. A Porthoz hasonlóan a 2020-ban Év Strandétele-győztes Fogasból is azt a választ kaptuk, hogy „teljes gőzzel” készülnek a nyárra, hisz nem halaszthatnak mindent az utolsó pillanatra. Szeretnének már húsvétkor nyitni, addig is: „Kész kell lenni mindennel, hisz bármelyik pillanatban lazíthatnak az intézkedéseken!” Egy beszállítótól,  a Friss Haltól az a válasz érkezett, hogy ugyan bizalmatlanok az emberek az oltásokkal kapcsolatban, április végéig aki akarja, az beadathatja a vakcinát. „Nyitni kell, ez mindenki érdeke” – zárult a válasz.

A zánkai vendégházból, a Fügekertből az a válasz érkezett, hogy már március 15-én kinyitnának, de ez nem rajtuk múlik. Sok a visszajáró vendégük, sok megkeresést kapnak, többen „előrelátóan elkezdtek foglalni, annak ellenére, hogy nem tudni, mikor oldják fel a korlátozásokat”. A Borbély Pincészet szerint sok ágazat nehéz helyzetbe került, ők is, de „a természet nem áll meg, folynak a munkák a szőlőben és a pincében”.

A Port szerint az árbevételük jelentős része május és szeptember között keletkezik, így jobb helyzetben vannak, mint városi kollégáik. Azonban az őszi és a tavaszi hétvégék forgalma is nélkülözhetetlen nekik, ha az is kiesne, az végzetes lenne. A Fogas tavaly csak június 1-jén tudott nyitni, „viszont ami utána jött, arra talán senki sem számított”. A nyár bombasztikus forgalma kárpótolta őket a tavaszért, szóval ha idén is ez lesz, akkor ez a helyzet „talán nem lesz hatalmas érvágás”. A Friss Halat egész éves működése miatt kevésbé érintené a helyzet, és szerintük a balatoni szereplőknek is „még kibírható körülmény lenne” ez. Itt mindenki a nyári hónapokra készül, „az legyen meg, minden ennél több ajándék”.

A Fügekert már november óta zárva van, szóval komoly érvágás lenne nekik a tavaszi előszezon kimaradása, még ha a nyár is a legerősebb forgalmú időszakuk. Borbélyéknek inkább az a baj, hogy ők nem akkora méretű borászat, ami „jelentős mértékben értékesít a jól működő kiskereskedelmi láncok felé”, így kevésbé van eladási nehézségük. Nekik viszont zárva vannak a partnereik, de a saját vendéglátásuk se működhet, „így az értékesítésük szinte nullára csökkent”.

Konyhát alakít át, a szakácsokkal új étlapot tesztel (odafigyelve még jobban a speciális étrendet követőkre) és tematikus vacsorákat tervez a Port 2021-re, ha minden összejön. Mindenesetre azt látják, hogy a vendégeknek van igényük izgalmas gasztroprogramokra. A Fogas tavaly nyitott, szóval nem terveznek nagy változtatásokat, inkább a napi ajánlatokat és a szezonális alapanyagokat részesítenék előnyben (valamint „felpofozzák” kicsit másik büféjüket, az Olíva Büfét). A Friss Hal már tavaly fontos lépéseket tett az új helyzethez való alkalmazkodás céljából: késztermékekkel bővítik a kínálatot, hogy könnyebb legyen a partnerek munkája a konyhában.

A Fügekert a 2.0-nak nevezett új épületszárnnyal már tavaly kibővült. Ez Zánka régi fogadója-kocsmája volt, amihez wellnessrészleget és reggelizőt is csatoltak a hat új szoba mellé, hogy már négy évszakos legyen a hely. Remélik, hogy az „egész éves bezártság után a belföldi turizmus beindul és dübörögni fog”, mint tavaly nyáron, és sokan a Balatont választják majd. Borbélyék az értékesítési csatornáikat bővítenék, de megújult a vendégházuk is, készen állnak a nyitásra.