Így költöznek a magyarok a Balaton körüli megyékben

Számottevő változások történtek a múlt évben az országon belül a lakáspiac motorját jelentő költözéseket tekintve az ingatlan.com legújabb, hivatalos adatokon alapuló elemzése szerint, amely ismerteti továbbá az úgynevezett vándorlási adatokat is. Többek között azt, hogy tavaly hányan költöztek be Somogy, Veszprém és Zala megyébe és hányan távoztak onnan. Az elemzésből kiderül az is, hogy a megye legnagyobb ingatlankínálattal rendelkező városaiban hogyan alakultak novemberben az eladásra váró lakások az átlagos négyzetméterárai.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az országos adatokat értékelve közölte: az állandó vándorlások mérlege alapján a múlt évben a megyék közül Pest megye volt a legnépszerűbb, összesen több mint 62 ezren költöztek oda bármelyik másik megyéből vagy Budapestről. Igaz, ezzel párhuzamosan 46 ezer Pest megyei lakos költözött valamelyik másik megyébe vagy a fővárosba. 

Somogy megye

A megyébe 11 533-an érkeztek másik megyéből vagy éppen a fővárosból. A legtöbben Pest és Baranya megyéből, valamint Budapestről érkeztek, mégpedig összesen 2561-en. Ezzel párhuzamosan több mint 11 192-en költöztek “ki” a megyéből, körükben Budapest, Pest és Baranya megye volt a legkeresettebb, utóbbiakat összesen szintén majdnem 2323-an választották. Somogy megyén belül pedig 14 597-en váltottak lakhelyet, 6496-an másik településre, 8101 pedig az adott településen belül költöztek el.

A megyeszékhelyen a használt lakóingatlanok (lakások, sor-, iker vagy családi házak) átlagos négyzetméterára 416 ezer forintot tett ki. Egy-egy eladó lakóingatlan átlagára pedig 31,6 millió forint volt.

A legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települések közül Siófokon 1,05 millió, Zamárdiban 1,1 millió, Balatonlellén 964 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár. Ezeken a településeken az értékesítésre váró ingatlanok átlagos ára 93,9-149 millió forint között szóródott.

Veszprém megye

A megyébe 12 853-an érkeztek másik megyéből vagy éppen a fővárosból. A legtöbben Pest és Fejér megyéből, valamint Budapestről érkeztek, mégpedig összesen 2681-en. Ezzel párhuzamosan 12 372-en költöztek “ki” a megyéből, körükben Budapest, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye volt a legkeresettebb, utóbbiakat összesen szintén majdnem 2502-en választották. Veszprém megyén belül pedig több mint 16 ezren váltottak lakhelyet, 7631-en másik településre, 8828-an pedig az adott településen belül költöztek el.

A megyeszékhelyen a használt lakóingatlanok (lakások, sor-, iker vagy családi házak) átlagos négyzetméterára 725 ezer forintot tett ki. Egy-egy eladó lakóingatlan átlagára pedig 49 millió forint volt.

A legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települések közül Balatonfüreden 1,05 millió, Balatonalmádiban 813 ezer, Pápán 366 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár. Ezeken a településeken az értékesítésre váró ingatlanok átlagos ára 35,5-139 millió forint között szóródott.

Zala megye

A megyébe 9656-an érkeztek másik megyéből vagy éppen a fővárosból. A legtöbben Somogy és   Veszprém megyéből, valamint Budapestről érkeztek, mégpedig összesen 1766-an. Ezzel párhuzamosan 9326-an költöztek “ki” a megyéből, körükben Budapest, Somogy és Veszprém megye volt a legkeresettebb, utóbbiakat összesen szintén majdnem 1762-en választották. Zala megyén belül pedig közel 12 880-an váltottak lakhelyet, 5980-an másik településre, 6900-an pedig az adott településen belül költöztek el.

A megyeszékhelyen a használt lakóingatlanok (lakások, sor-, iker vagy családi házak) átlagos négyzetméterára 477 ezer forintot tett ki. Egy-egy eladó lakóingatlan átlagára pedig 40 millió forint volt.

A legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települések közül Nagykanizsa 375 ezer, Keszthely 661 ezer, Hévíz 660 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár. Ezeken a településeken az értékesítésre váró ingatlanok átlagos ára 29,9-105 millió forint között szóródott.