Így készülj a Balaton-átúszásra! (lokal.hu)

A hétvégén, a Magyar Úszás Napján, azaz június 16-án tervezik megrendezni – ha az időjárás közbe nem szól – a Balaton-átúszást, amely évről-évre egyre népszerűbb. Idén közel 10.000-en is rajthoz állhatnak. Amire mindenkinek figyelnie kell, az a felkészülés: az 5200 méteres távot ugyanis csak úgy lehet biztonsággal teljesíteni, ha a versenyző jó formában van és alaposan „bemelegített”.

 

Mányoki Attila hosszútávúszó különböző fórumokon már márciustól segít hasznos tanácsaival, tippjeivel a felkészülésben – de azt ő is hangsúlyozza, hogy a célok, tervek megvalósítása csak kitartó munkával érhető el. A jelenleg Írországban, edzőtáborban tartózkodó sportoló júniusi üzenetében elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyíltvízi úszás sokkal többről szól, mint a medencés úszás.

– Mivel szabadban történik ezért is van, hogy több mindenhez kell tudnunk alkalmazkodni az adott napon. Szél, hullámok és a tó hőmérséklete is megtudja nehezíteni az átúszást. Magam részéről is mindig a legrosszabbal számolok, hogy a nagy úszás alkalmával bármi is kedvezőbben alakul azt egy pozitívumnak tekintsem. Ennek érdekében a felkészülés alatt kell többet tenni picit az ideálishoz képest. Mennyivel jobb őszinte mosollyal kijönni a vízből, mint esetleg sápadtan.

Az Északi-csatorna átúszására készülő bajnok tapasztalata szerint a felkészülésben sokat segíthet még, ha az úszást megelőző hetekben több alkalommal is tavakban történik az edzés.
– Az idő is sokkal jobban telik, amennyiben nem egyedül úsztok, hanem társasággal és a biztonság szempontjából is sokkal jobb. Magam sem szeretek egyedül kint lenni a nyílt vízen, függetlenül attól, hogy nem jövök zavarba a különböző dolgoktól.

Sokakat foglalkoztat, hogy vajon az utolsó hónapban szükséges-e változtatni az edzés mennyiségén? Attilának erre is megvan a válasza.
– Javasolnám, hogy a június hónap első felében próbáljatok úszni egyszer 3.5-4 kilométert egyben. Ez a mennyiség egy jó támpont tud lenni, hogy kb. mennyi idővel számolhattok az átúszás alatt!”

Amire még figyelni kell: a megfelelő tájékozódás, levegővételre.
– Ilyenkor nem kell kapkodni, csak a tapasztalat szerzése a fontos, minden másra a medence tökéletes. Az utolsó héthez érkezve a felkészülésre hagyott időt és mennyiséget napról napra lehet csökkenteni. 60 perc – 50 perc – 40 perc – 30 perc – 20 perc. Magam is a versenyek előtti napon csak 15-20 percet szoktam kényelmesen, lassan úszni. A meleg miatt nagyon figyeljetek a folyadék és vitamin pótlásra! Ezeknek is óriási szerepük van abban, hogy a hétköznapokon is jól tudjunk teljesíteni! – üzeni Attila a Balaton-átúszásra készülőknek.

A lokal.hu cikke itt olvasható.