Így alakulnak a Balatoni Bringakör egyes szakaszai (veol.hu)

Ősz végére lezárult a Balatoni Bringakör fejlesztésének egy újabb szakasza is, az idén pedig folytatódik a bringakör további szakaszainak tervezése. Tavaly Balatonboglár és Balatonmáriafürdő között 22,7 km hosszú, illetve Zamárdi és Balatonlelle között összesen 3,7 km hosszú lakóutcákat érintő szakasz újult meg.

A Hullám és a Dózsa György utcában 2020-ban befejezték a kijelölt bringaút felújítását – mondta Galácz György, balatonmáriafürdői polgármester.  A kivitelező gondoskodott a forgalomtechnikai fejlesztésről, így jelzőtáblák kihelyezéséről és az útburkolati jelek felfestéséről is. A kerékpárosok biztonsága érdekében az adott szakaszon megváltozott a forgalmi rend.

A már rendelkezésre álló tervek alapján tavasszal megkezdődhet az építési engedélyköteles szakaszok kivitelezése a Tihany és Örvényes közötti csaknem 3,3 kilométer hosszú szakaszon. Ugyancsak az idén Balatonkenese és Balatonfűzfő között 4,2 kilométeres szakaszon, illetve további önkormányzati utcákat érintő részeken is megkezdődnek a munkálatok. S Balatonkenesétől Gyenesdiásig tartó lakóutcákon vezetett szakaszokon is felújítják a meglévő burkolatot és forgalomtechnikai elemeket.

A turistaszezont követően, 2020 őszétől folytatódott a Balatoni Bringakör komplex felújítása. Ennek egyik eredményeként tervezetten idén nyárig a Balatonlelle és Balatonakarattya közötti teljes szakaszon befejeződnek a bringakör munkálatai. A szakaszon belül még folyamatban lévő legjelentősebb munkavégzéssel érintett helyszínek Balatonlellén a Köztársaság utca szélesítése, Balatonszárszón a Jókai Mór utca szélesítése, Zamárdiban a Szent István utca, valamint Szántódon a Móricz Zsigmond utca mentén létesülő gyalog- és kerékpárút, illetve Siófokon a Baross híd átépítése, valamint a Szent László utca melletti gyalog- és kerékpárút építése.

Antics László, a balatonfenyvesi Majorka Turisztikai és Rendezvényközpont vezetője azt mondta: a bringázókat rengeteg látnivaló várja a Balaton-parton és közvetlen környékén is.

okan akarják felfedezni a Nagybereket és a környékünkön található 11 települést. A hazai kerékpárosokon kívül németek, osztrákok is gyakran járnak a térségünkben, korábban egy lengyel csapat minden évben eltekert erre – mondta Antics László, aki szerint oda mennek majd vissza a turisták, ahol élményekhez jutnak, s ezt közösen élik át.  Érdemes új programokat szervezni, időről időre felfrissíteni a kínálatot. 2021-ben a gasztropiacnál található bringatárolót fejlesztik. Korábban előfordult, hogy több mint 100 bicajos volt náluk, s mindenkinek kényelmes körülményeket szeretnének teremteni.