Balatoni ingatlan- és albérlet árak alakulása

A Balaton környékén az albérlők az ősz kezdetével a legkedvezőbb árakkal Balatonalmádiban és Keszthelyen találkozhattak. Itt egy lakás átlagos bérleti díja 2550-2750 Ft/m² között mozgott. Ami az ingatlaneladásokat illeti, néhány népszerű Balaton környéki települést összehasonlítva, családi házakat  legdrágábban Siófokon lehetett venni a nyár végén az átlagos kínálati árakat nézve, ahol egy négyzetméter átlagosan 662 ezer forintba került – közölte a hirbalaton.hu-val az ingatlannet.hu. 

Nyolc éve volt mélyponton, azóta exponenciálisan drágul a magyar ingatlanpiac. Habár az előző évben már a stagnálás, sőt a visszaesés nyomai is felfedezhetőek voltak az ország egyes területein, az átlag lakás bérleti díjak még mindig az egekben vannak, nem beszélve a eladásra kínált lakóingatlanok négyzetméter árairól.

A vizsgált településeken eladásra kínált családi házak esetében Siófok után Badacsony 630 ezer Ft/m²-es, majd Balatonboglár és Balatonföldvár 542-558 ezer Ft/m²-es átlagárral következnek. Balatonlellén szintén 2021 nyolcadik hónapjában a családi házak egyetlen négyzetméterét átlagosan 504 ezer forintos áron kínálták eladásra. Ezen vizsgált helyszínek közül Keszthely a legkedvezőbb a házak négyzetméter árait tekintve, ahol ennek az átlagos eladási ára 460 ezer forint volt.

A lakáspiac jelenlegi árbeli differenciáltsága miatt abszolút nem mindegy, hogy hol vásárolunk ingatlant. A Siófokon eladásra kínált lakások árai szálltak el leginkább, az idei esztendő harmadik negyedévnek végén. Itt a téglalakások átlagára egészen 1 millió 200 ezer Ft/m²-re emelkedett. A 2021. augusztusi átlagárakat tekintve Balatonlelle és Balatonföldvár követik. A felsorolt területeken ekkor a téglalakásokat 914–965 ezer Ft/m²-es áron kínálták eladásra a tulajdonosok. Közepes árszintet képvisel a balatonboglári ingatlanpiac. Badacsony és Keszthely pedig az olcsó kategóriába sorolható.

(Forrás: ingatlannet.hu)

Az eladásra kínált ingatlanoknak nemcsak a vételi, hanem a bérleti árai is jelentős eltéréseket mutatnak a hazai tenger eltérő fekvésű pontjain. A górcső alá vett települések közül az élen ebben az esetben Balatonföldvár áll, ahol az albérletek idén augusztusban már ötezer forint felé közeledve, átlagosan 4750 Ft/m² áron voltak elérhetőek. Ugyanebben az időszakban,  Balatonfüreden átlagosan 4300 Ft/m²-ért, Tihany városában pedig átlagosan 3360 Ft/m²-ért lehetett lakást bérelni. Az albérlők az ősz kezdetével a legkedvezőbb árakkal Balatonalmádin és Keszthelyen találkozhattak. Itt egy lakás átlagos bérleti díja 2550-2750 Ft/m² között mozgott.

A hazai ingatlanpiac a vírus megjelenése óta folyamatos meglepetéseket okozott. Hol zuhanni kezdtek, hol pedig drasztikusan növekedtek a lakóingatlanok árai. Az elmúlt tíz éveben soha nem látott drágulás ment végbe az ingatlanpiacon. Az idei év harmadik negyedévében az egekben vannak az ingatlanok árai és felmerül a kérdés, hogy vajon végre mikor várható a csökkenés.

A különböző hazai mérések azt mutatják, hogy csökken az érdeklődés az ingatlanok iránt. A szakértői vélemények szerint ennek legfőbb oka pedig az, hogy az egyes nagyobb vidéki városokban szinte a fővároshoz közeli ingatlanárak vannak. Ez pedig alacsonyabb árakat eredményezhet majd az ingatlanpiacon.