Igen népszerű a magán pálinkafőzés Zala megyében (tvkeszthely.hu)

A legfrissebb adatok szerint Zala megyében 1380 magán pálinkafőző személy jelentette be készülékét, azaz ennyien regisztráltak. Ez a szám – a népességet tekintve – az országos átlaghoz képest kiugróan magas. Talán ennek is köszönhető, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal kimutatása szerint az idei év első kilenc hónapjában – a tavalyi hasonló időszakhoz képest – jelentősen csökkent a bérfőzdékben kifőzött párlat mennyisége.

 

Mózner Géza is azok közé tartozik, akik a házi üstjükben főznek ki saját használatra pálinkát. A készülékbe alma cefre kerül, amibe már nem tesz cukrot. Az ilyen kis főzőkben évente maximum nyolcvanhat liter pálinkát lehet kifőzni legálisan. Ennek adója literenként hétszáz forint, azaz összesen hatvanezer kettőszáz forintot kell és lehet befizetni.

Zalában nagy népszerűségnek örvend az otthoni főzés. Idén eddig több, mint négyezer párlat adójegyet igényeltek és több mint kétmillió forint jövedéki adót fizetettek be azok, akik otthon állítják elő a párlatot. Ez körülbelül 25%-os növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest. Pais Lajos pénzügyőr őrnagy elmondta: a megyében tizennégy bérszeszfőzdében és öt kereskedelmi szeszfőzdében állítanak elő párlatot, illetve pálinkát.

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai folyamatosan ellenőrzik a megyében található magán- és bérfőzdéket egyaránt. Utóbbiak esetében – a házi főzéssel ellentétben – nincs felső mennyiségi korlátozás, ám magasabb jövedéki adót kell fizetni. Negyvenhárom hektoliterfokig egyezer-hatszázhetven, az e feletti mennyiségre háromezer-háromszázharminc forint a literenkénti jövedéki adó.