Igazodik a piachoz és új irányt követ a szakképzés (sonline.hu)

Osztrák mintára fejleszti a kormány a szakképzést, amelyen már dolgoznak. A siófoki centrum üdvözli a változást, Szamosi Lóránt kancellár szerint a Balatont is komplex gazdasági régióként kellene kezelni a jövőben, munkaerőképzési oldalról is.

A Szakképzés 4.0 stratégia szerint a szakgimnáziumokat ötéves technikumok váltják fel, a szakképző iskolában minden diák ösztöndíjat kap, a duális képzésben pedig munkajövedelmet kaphatnak a fiatalok. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a közelmúltban ismertette az átalakuló szakképzés tervezetét. Hangsúlyozta: a szakmai szervezetekkel másfél éves egyeztetés eredményeként vitték kormány elé a munkaerő-piaci kereslet vezérelte új szakképzési stratégiát. A tervek szerint a megreformált rendszer jövő szeptemberben lépne életbe.
– Nem kérdés, hogy változtatni kell a szakképzés rendszerén – mondta el Szamosi Lóránt. A Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja hozzátette: a gyorsan változó gazdasági környezethez alkalmazkodni kell az oktatási intézményeknek is, meg kell felelni a kihívásoknak.

– Jónak tartom az irányt, a digitális kompetenciák fejlesztését, a szakképzésnek, mint oktatási ágazatnak a népszerűsítését, valamint, hogy a technikumokban végzettek könnyebben kerülhessenek be az adott szakirányban az egyetemekre. Ne legyenek hátrányban a továbbtanulásban – jegyezte meg Szamosi Lóránt. A kancellár szerint az ösztöndíj rendszer megreformálására is szükség van.

– Siófokon önkormányzati képviselőként 2016-ban kezdeményeztem a szakképzési ösztöndíj bevezetését. A hiányszakmákban jól tanuló helyi fiatalokat tudjuk segíteni. Úgy gondolom ez a támogatás befektetés a városnak– tette hozzá Szamosi Lóránt.

A siófoki centrum vezetője szerint a Balatont nem csak turisztikai, hanem egységes gazdasági régióként kell a jövőben kezelni és ez alól a képzés sem lehet kivétel.
– Három megye osztozik a Balaton régión. Kiemelten domináns a vendéglátás, a szolgáltatási szektor, a szőlészet, borászat a mi centrumunkban. Jellemző, hogy a tó közvetlen közelében mindhárom megyében igen hasonló a gazdaság munkaerő szükséglete, de ez merőben eltér a megyék más részeitől. Azt gondolom, egy új megközelítéssel a Balaton egészére kiterjedően lehetne megvizsgálni a szakember utánpótlás igényeit: kilenc állami szakképző intézmény van a part mentén, akár logikus is lehetne majdan egy integrációban kezelni őket. A tó körül egyébként 54 általános iskola is van, amelyek főleg a helyi szakképzők és gimnáziumok tanulóit adják – mondta el Szamosi Lóránt.

Megjegyezte: Siófoknak van olyan városrésze, ahol egy éven belül több mint ezer lakást adnak át, itt a lakóknak szolgáltató egységekre, például boltokra, éttermekre, játszóházra is szüksége lesz, amelyeket valakiknek működtetni is kell. Szinte új városközpontok nőnek ki a földből Keszthelytől Siófokig, amely komoly elvárásokat fogalmaz meg munkaerőigény oldalról is. Ez a folyamat a fővároson kívül a Balaton mentén a legerősebb.

– A fentiek miatt már rövid távon is kihívást fog jelenteni a szakember utánpótlás a Balaton régióban – tette hozzá a kancellár. Elképzelhető, hogy egyfajta megoldás lehet erre a balatoni szakképzés egységben való kezelése – írja a sonline.hu.