Idősbarát önkormányzatokat díjaztak – három régióbeli települést is elismertek (kormany.hu)

Tizenkét település vehette át pénteken az Idősbarát Önkormányzat Díjat Budapesten, köztük három térségbeli település. Balatonföldvár, Balatonfűzfő és Veszprém kimagasló, idősekért vállalt tevékenységeit, cselekvő felelősségét és az idősügyért végzett példaértékű eredményeit ismerték el a többi között.

 

Az Idősbarát Önkormányzat Díjra 2004 óta azok az önkormányzatok pályázhatnak, amelyek a törvényben előírt kötelező feladataiknál példamutatóan többet tesznek az idősekért. Ez évtől a két miniszter döntése alapján az Idősbarát Önkormányzat Díjjal járó pénzjutalom is emelkedett, így idén a nyertes települések már egymillió ötszázezer forintos összeget is kaptak a réztábla és oklevél mellé.

A pályázati kiírás minden évben kiemel egy témát, amelyet a döntésnél hangsúlyosan figyelembe vesznek. 2020-ban kiemelt témaként a bírálók azt vizsgálták, hogy az önkormányzatok mennyire vonták be a kortárs önkénteseket az idős korosztály közösségi, kulturális részvételének ösztönzésébe, az idősek életminőségének javításába. Mérlegelték azokat a kezdeményezéseket, amelyeknél nyugdíjas korú önkéntesek különféle fizikai, mentális és lelki jóllétet fejlesztő-segítő programokkal segítették idős honfitársaikat, akár online formában. Az önkormányzatok arra törekedtek, hogy helyi szinten minél pontosabban felmérhessék az idősebb generáció igényeit, rendszeres kapcsolatteremtés útján tájékoztassák őket a veszélyhelyzetben meglévő, őket támogató programokról, segítő szolgáltatásokról.

A járványhelyzetre való tekintettel a díjátadást idén két részletben tartották. A családokért felelős miniszter parlamenti államtitkára, Zsigó Róbert az átadási ceremóniákon azt hangsúlyozta, hogy a 2020-ban immáron 17. alkalommal kiírt „Idősbarát Önkormányzat Díj” ez évben is igen népszerű volt, hiszen a kiírásra idén 70 érvényes pályázat érkezett, amelyek közül a Bíráló Bizottság 12 nyertest választott. Hozzátette: idén a megszokottnál is fontosabb volt, hogy fokozottan figyeljünk, vigyázzunk szüleinkre és nagyszüleinkre, közös erővel, sikerrel járuljunk hozzá ahhoz, hogy biztonságban élhessék mindennapjaikat. Egy mondást felidézve az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy: „ahogy az időseinkről gondoskodunk, azzal gyermekeinknek szolgáltatunk példát tiszteletről, becsületről, állhatatosságról”. Zsigó Róbert beszédében arról is tájékoztatást adott, hogy a kezdetektől összességében 1156 pályázatból 122 győztes önkormányzatot tudtak az Idősbarát Önkormányzat Díjakkal elismerni.