Idén tovább fejlődött a Rév-Art Galéria (balatontelevizio.hu)

A révfülöpi Rév-Art Galéria létrehozói az idei nyáron már művészeti tárlatokkal is várták az érdeklődőket galériájukban. Bogdán Katalin és Szigetvári György sokak szerint új színfoltot hozott létre a nagyközség életében.

A művészpár korábban próbált galériát nyitni Budapesten, de rájöttek, hogy azt ott nem tudják rentábilisan fenntartani, tágabban kell értelmezniük a bemutatkozási lehetőséget – olvasható a balatontelevizio.hu riportjában.  Éppen akkor értékesítette a Balatoni Hajózási Zrt. a révfülöpi, Balaton parti üdülőházát, melyhez egy nagy kert is tartozott – fogalmazott Szigetvári György. Hozzátette: a területen stílusos faházakat állítottak fel, hangulatos szolgáltatások céljára. Az egyikben rendeztek be egy mini galériát. Ott kezdtek értékesíteni képeket, néhány éven át ezzel foglalkoztak nyaranta.

Közben kiderült, hogy a könyvtár szemben levő épülete felszabadult. Az önkormányzat kulturális célra szerette volna hasznosítani a nyári hónapokban, nekünk ez kapóra jött, hát kibéreltük – emlékezett vissza.  Mindennek öt éve. Az idei nyáron azonban már eljutottak oda, hogy ne csak képeket és kerámiákat mutassanak be és értékesítsenek, hanem túllépjenek ezen. Programokat, művészeti kamara kiállításokat is szervezzenek. Neves kortárs alkotók művei mindig is voltak a kínálatban, de korábban nem rendeztek tárlatot. Idén nyáron tehát már képzőművészeti tárlatoknak adott otthont a galéria, nagy sikerrel.

Erős volt a látogatottság. A község centrumában vagyunk, kevés településnek van ilyen parti központja, vigalmi negyede. Este vagyunk nyitva, így sokan bejöttek egy fröccs, vagy hurka, kolbász után. Az öt év alatt jó volt a galéria, valamint az idei kiállítások visszhangja. Sok dicséretet, elismerést kaptunk a szakma részéről is. Biztattak a folytatásra, mondván, hogy új színfoltot hoztunk a községbe. Ezek a visszajelzések fontosak számunkra. Úgy tűnik, mostanra érett be a tevékenységünk – mondja Bogdán Katalin.

Mára kialakult a páros ízlésvilága is. Egyiküket a kortárs művészet vonzza, abba az irányába mozdult el, míg másikuk sokáig maradt a klasszikus vonalnál. Reményeik szerint a jövőben is folytatni tudják nyári kamara kiállításokkal fűszerezett kereskedői tevékenységüket, melynek során révfülöpi és környékbeli képzőművészek is szerepet kapnak. Sok ötletük van ehhez. Az azonban bizonyos, hogy ők maguk nem állnak képzőművésznek. Nem vonzza őket az alkotás, a festés, vagy bármi más. Megmaradnak a művészet bemutatásánál, amelytől kerek az életük – olvasható a balatontelevizio.hu riportjában.