Idén több a kullancs, figyeljünk oda a csípés okozta tünetekre (veol.hu)

Az elmúlt évekhez képest idén jóval több a kullancs, erről számoltak be a veol.hu olvasói, és a kullancsveszélyre hívták fel a figyelmet a hazai szakemberek is. Az ország egyes területein minden második kullancs hordozza a Lyme-kórt, ezerből egy pedig az agyvelőgyulladás kórokozóját.


 
A hírre az jut azonnal eszünkbe, hogy mit tegyünk, mit ne tegyünk kullancscsípés esetén. Lakos András infektológus, a kullancsok által terjesztett betegségek kezelésének nemzetközileg is ismert hazai szaktekintélye arra hívta fel a figyelmet, hogy a kullancsot minél előbb távolítsuk el. A kullancscsípés miatt szerinte ne menjünk orvoshoz, mert az időveszteséggel jár, inkább magunk távolítsuk el a kullancsot, vagy kérjünk segítséget a környezetünkből.

Fontos, hogy az eltávolításkor ne nyomjuk össze az állat testét. Ugyanis minden olyan beavatkozás, amely a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. A szakember kiemelte: ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítőszert, gyufát, és ne tekergessük a kullancsot. Miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Ha mégis beszakad, ne akarjuk kipiszkálni, abból csak baj lehet, kilökődik magától.

Ne fertőtlenítsük a csípés helyét! A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapillárisba ereszti vissza a kórokozókat is, a fertőtlenítőszer nem éri utol a vérpályában, illetve a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó Borreliákat. Az ismert szaktekintély hangsúlyozta, hogy ne vizsgáltassuk a kullancsot, hogy van-e benne kórokozó, és a csípést követően semmilyen védőoltás sem indokolt.

Megtudtuk azt is, hogy panaszmentesség esetén nem indokolt a kullancscsípés után vérvizsgálat. Ha a kullancs jóllakott, magától távozik, és minél fiatalabb, annál hamarabb. Ha a csípés után használunk valamilyen készítményt, Lyme-folt már nem jelenik meg, de a kórokozó attól még életben maradhat. Elmarad a jellegzetes klinikai tünet, aminek felismerésével a betegség már akkor kezelhető, amikor még nincs semmilyen szövődmény. A szerológiai reakció is hosszú időre negatív lesz, így aztán nem sok esély marad a fertőzés felismerésére.

Lakos András infektológus a Naplónak a megelőzésről azt mondta, a kullancscsípés elkerülésére a legjobb módszer, ha nem megyünk bozótos területre. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Az április és július közötti időszak a legveszélyesebb. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy ha tehetjük, csak nadrágban kertészkedjünk és menjünk kirándulni. A nadrág szárát érdemes betűrni a zokniba, a trikót, pólót pedig a nadrágba.

Akkor célszerű felkeresni szakembert, ha a csípés után fokozatosan növekvő, legalább három napja fennálló, minimum öt centiméteres pír jelentkezik. Ha nem vett észre kullancscsípést, öt napja fennálló, nyolc centiméteres átmérőt szabad csak diagnosztikusnak tartani – írja a veol.hu.