Idén ötödik alkalommal várja a művésztehetségeket a Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely (helloveb.hu)

A műhely a korábbiaktól eltérően idén két hétig, 2022. augusztus 1-14-ig tart majd a Balaton-parttól mindössze négy kilométerre fekvő Szóládon. A szervező a Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely fő célja a fiatal tehetségek felfedezése és a hazai kortárs művészet támogatása.

 

Minden évben egy adott tematika mentén pályázhatnak a művészek, akiket egy mentor, a hazai kortárs képzőművészeti szcéna kiemelkedő alkotója segíti az alkotás során. A korábbi években mentor volt Kondor Attila és Batykó Róbert, idén pedig Keresztesi Botond festőművészt kérték fel – írja a helloveb.hu.

A pályázat elején meghirdetett tematika biztosítja azt, hogy olyan művészek jelentkeznek, akik az adott témával, mentorral és az ő művészetével tudnak azonosulni és ahhoz kapcsolódni. Idén a tematika a bu vagy! (Pinocchio-tól Amazon Alexáig) címet kapta. A kiválasztás után a művészek minden költségét és az alkotáshoz szükséges eszközöket is az alapítvány biztosítja. A művészek többnyire festők és grafikusok, de a résztvevők között akadt már keramikus és fotós is. Az alkotás menete szabadon zajlik és többnyire az adott mentor mentalitásától függ.

„Bízom benne, hogy ez a művészek számára is érdekes lehetőség lehet, hogy a művészet területéről érkező szakemberrel tudnak beszélgetni, és tanácsokat is kaphatnak. Nem nevezném kifejezetten mentorálásnak, de van egyfajta ilyen aspektusa is, mivel ez lehetőséget biztosít későbbi kapcsolatok kialakulására. Volt olyan művész, akivel a táborban találkoztam és azóta már kiállítottam a műveit.”

– fogalmazott Kosinsky Richárd, az alapítvány Tiszteletbeli Elnökségének tagja. Hozzátette: szeretnék, ha az alkotótábor évről évre egyre nagyobb és szerteágazóbb lenne. A kiválasztás során az alapítvány számára az elsődleges szempont az, hogy regionálisan szólítsák meg a művészeket, kifejezetten a közép-kelet-európai régiót megcélozva. Viszont őket is meglepte, hogy idén rengetegen jelentkeztek a világ minden tájáról, ami szerinte egyértelműen a mentorok személyének köszönhető.

A célunk, hogy folyamatosan építsük a tábort és így egyre komolyabb és nívósabb alkotóműhely jöjjön létre. A pályázóés a mentorok személyéből egyértelműen kitűnik, hogy a kortárs szcénában aktívan jelen lévő művészekről van szó, egészen pályakezdőket is beleértve, így nagyon izgalmas kollaborációk tudnak létrejönni.

Az alkotóműhely végén, az esemény csúcspontjaként minden évben megrendezésre kerül egy tárlat, ami a résztvevők egy-egy munkájából áll össze, és ami nemcsak Szóládon, de a tavalyi évben Tihanyban is bemutatásra került. Idén, július 9-én pedig az Alapítvány megnyitotta az utóbbi négy évben összegyűlt alkotásokból álló kiállítását is.