„Idén még csobbanhatunk a Balatonban” – óvatosan optimista a János Kórház főigazgatója (csalad.hu)

A nagyon precíz kontaktkutatás és az időben meghozott járványügyi korlátozások megtették a hatásukat, sikerült ellaposítani a járványgörbét. Egyebek mellett erről beszélt a csalad.hu-nak az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő főigazgatója. Dr. Takács Péter arra számít, hogy a tetőzés május elején várható, utána lassan véget ér a koronavírus járvány. Bízik abban, hogy még a Balatonban is csobbanhatunk a nyáron.


Hogy van, nagyon fáradt?

– Megvagyok, köszönöm. Az elmúlt egy-két hétben hozzászoktunk a kollégáimmal, hogy éjjel-nappal dolgozunk. A családot jobban megviseli ez a terhelés, mint engem, a feleségem van most otthon a négy gyerekkel. Rajta már érzem, hogy fogy az energiája.

A napokban nyílt meg a Szent János Kórház covid osztálya. Hány beteget fogadhatnak?

– Az országos eljárásrendnek megfelelően azon fővárosi kórházak egyike vagyunk, amelyek teljes körűen covid-ellátásra kötelezettek. Tulajdonképpen mi készültünk erre. Amikor elkezdődött a járvány, a nulladik naptól úgy alakítottuk az eljárásrendünket, hogy tudtuk, előbb-utóbb elérkezünk a járványnak arra a pontjára, amikor nagyobb számban jelennek meg nálunk is fertőzött betegek. Őket értelemszerűen elkülönítve kell kezelni. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a 130 éves intézményünk pavilonrendszerű. A különálló épületek máskor akár hátrányt jelenthetnek, most éppen az az előnyünk, hogy egész épületeket szabadíthatunk fel. A hármas belgyógyászati osztályunkat, ami eddig a kardiológia volt, kiürítettük, a másik két belgyógyászati osztályra vittük a betegeket. Ez most azért sem okozott gondot, mert a halasztható műtéteteket nem végezzük el, kevesebb a felvétel. A felszabadult épületben a teljes kapacitás 55 ágy, beállítottunk 15 lélegeztetőgépet, és további 30-35 helyen tudunk oxigénterápiát biztosítani. Ez nem lélegeztetőgéppel, hanem palackos vagy vezetékes oxigénnel történik.

Az 55 fekvőhely közül mennyi van használatban?

– Most 25 páciensünk van. Ők mind koronavírus-gyanúsak. Akik súlyosabb légúti tünetekkel érkeznek hozzánk, azok az épület alsó szintjén fekszenek, elkülönítve. Itt történik a tesztelés, illetve a mintavétel. Akiről beigazolódik, hogy pozitív lett a koronavírustesztje, rosszul is érzi magát, és az állapota indokolja a kórházi ellátást, őt az emeleten helyezzük el.

Ott most hányan fekszenek?

– Jelenleg tizenöten. Lélegeztetőgépre eddig egy betegünket kellett tenni.

Mi vár azokra, akiknek a tesztje pozitív, de nincsenek rosszul?

– Akitől levettük a mintát, és nem érzi magát rosszul, esetleg enyhébb tünete van, hazamehet. Azzal a feltétellel, hogy vállalja az otthoni karantént, és várja az eredményt. Ha az pozitív, akkor hatóságilag házi karanténba kerül. Aki fertőzött és az állapota nem igényelne kórházi ellátást, de mégsem gyógyulhat otthon, mert mondjuk csecsemővel, időssel, vagy kemoterápiával kezelt emberrel lakik együtt, annak lehetősége van arra, hogy befeküdjön a szintén általunk működtetett Kútvölgyi Tömb karanténosztályára…

Tudom, hogy most minden a koronavírusról szól, de vannak más betegek, betegségek is. Sok műtétet elhalasztottak, a várólistás beavatkozásokat sem végzik el, és a szűrővizsgálatok is leálltak. Nem lesz ebből baj?

– Azok a szűrések, amelyek a korosztályos népegészségügyi program keretében történnek, valóban leálltak. A diagnosztikai beavatkozások azonban nem maradnak el. Ha valaki csomót tapint a mellében, mindenképpen menjen el nőgyógyászhoz. Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, hogy indokolt az alaposabb vizsgálat, a diagnosztikai eljárást biztosan elvégzik a páciensen. A halasztható műtétek most elmaradnak. Nálunk talán a térdprotézis műtétre kellett a legtöbbet, 179 napot várni a járvány előtt.

A fél év most jóval hosszabb lesz. Mire készüljenek a betegek?

– Egészen biztosan hosszabb várakozásra kell majd számítani. Ennek az időnek a csökkentésére már most készülünk, és akár emelt óraszámban dolgozunk majd. Ugyanez igaz más műtétekre is. Vélhetően három-négy hónap alatt erőltetett menetben, de megcsináljuk a halasztott beavatkozásokat. Azt el kell mondanom, hogy a kezdetekkor is volt egy egység az egészségügyi dolgozókban, de olyan elszántságot, amit most tapasztalok, még soha nem láttam. Ez egész egyszerűen példaértékű.

Ön látja már a fényt az alagút végén?

– Most az a cél, hogy tovább lapítsuk a görbét. Ha tartósan jól haladunk, komolyan vesszük az előírásokat, akkor lehet fokozatosan lazítani a szigorú, mozgáskorlátozó intézkedéseken. Természetesen szigorú kontroll mellett. Ez egy nagyon óvatos türelemjáték lesz, folyamatos visszacsatolással. Azt mondanám – de ez csak tipp –, hogy a tetőzés május elején várható. Utána szépen lassan lecseng a járvány, és az idén még csobbanunk a Balcsiban. Ha szerencsénk van, akkor már júliusban.

A teljes cikk itt.