Idén már nem korcsolyázunk a Balatonon

Idén már nem korcsolyázhatunk a Balatonon – a tó vize az év utolsó napjaiban is közel öt fokos.  A meteorológiai előrejelzések szerint – a csütörtöki átmeneti lehűlés után – szilveszter éjszaka pozitív tartományban maradhat a hőmérséklet.

Rendszeres időjárási adatok csupán az 1880-as évek végétől állnak rendelkezésre, de közvetett utalásokból és szórvány feljegyzésekből tudunk az érdekesebb téli időjárási jelenségekről, illetve az éghajlat változásairól.
1793 január – február, a méhek már sárga virágokról hordtak, Mátyás napra (február 24.) minden szántást és tavaszi szőlőmunkát elvégeztek.
1900 január – február a feljegyzésekben így szerepel: „a természet megtévedt és hazánk délebbre tolódott a térképen.”(eumet.hu)
A Balaton sem fagyott be ebben az évben, de 1950-1951, majd 1989-1990 és 2006-2007 telén sem kellett megélezni a korcsolyákat és a fakutyák is a padlásokon maradtak.
Ha tovább kutatunk az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási rekordokat felsorakoztató adatsorai között kiderül, hogy az 1962- ről 1963-ra forduló tél viszont annál inkább tartogatott meglepetéseket a téli Balaton szerelmeseinek: 110 napig borította jégpáncél a tavat.

Az idei esztendő első hat hete szintén kedvezett a téli Balaton szerelmeseinek, egyben megvédte a tóban élő halakat a kormoránoktól. Újév napjától február közepéig volt befagyva a Balaton. S hogy lesznek-e még hideg, havas-jeges teleink a jövőben?
A globális melegedési tendencia hosszú távon nem erre mutat. Mindazonáltal Földünk klímája rendkívül bonyolult rendszer, amelyet nem ismerünk még kellőképpen – tehát bármi lehetséges.