Idén karácsonykor is segítenek a rászorulóknak Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

A téli időszakban is nagy igény mutatkozik a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezete által fenntartott adománycentrumra. A koronavírus miatt azonban különleges intézkedéseket kellett hozni annak érdekében, hogy biztonságosan lehessen a feladatot elvégezni. Ezzel összhangban továbbra is várják a rászorulókat és a segíteni akarókat egyaránt.

László Margit az unokáinak válogatja a Vásártér tíz alá, a VÜZ Kft. udvarába költözött Vöröskereszt udvarán a ruhaneműket. Azt mondja: rendszeresen jár ide és mindig talál hasznos holmit.

Vannak unokák, azoknak szedek kis ruhát. Melegebb ruhát, mert hideg van, tél van, aztán ne fázzanak. Mert nincsen pénzünk rá, hogy megvegyük. Azért jövök ide mindig, hogy… meg azért találok magamnak is ruhát” – mondta el.

Az adománycentrum minden szerdán rendez egy ilyen akciót, amikor az épület udvarán lévő dobozokból bárki, ingyenesen válogathat magának ruhaneműket. A maszkhordást annak ellenére megköveteli a szervezet, hogy külterületen zajlik a válogatás – mivel adott esetben, többen is összegyűlnek itt és a távolságtartás is nehézkes. Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének vezetője elmondta: nincs nehéz dolguk a szabályok betartatásával. Hozzátette: az érdeklődők száma is sok mindentől függ.

Van, amikor többen jönnek. Valamikor reggel itt vannak már 8:00 óra előtt és várnak bennünket hatan-nyolcan. Van, amikor csak a déli órákban. Az időjárás is befolyásolja. Én azt hiszem, hogy körülbelül arányaiban ott vagyunk, ahol eddig szoktunk lenni összességében. Többen vannak, akik most délutánonként jönnek. Azt hiszem, arra gondolnak, hogy délelőtt többen vannak, akkor délután ők könnyebben tudnak vásárolni. Nem volt még olyan probléma, hogy valakit kellett volna figyelmeztetni, vagy valaki felháborodott volna, hogy ő nem teszi fel a maszkot.

Az adománycentrum már hét éve működik és próbál segíteni a rászorulókon. Minden hétköznap lehet jönni hozzájuk nyolc és tizenhat óra között. Ebben az időszakban jelképes összegért lehet hozzájutni a szükséges ruhaneműkhöz, játékokhoz, egyéb használati tárgyakhoz. Kínálnak cipőket, porszívókat és tévéket, valamint élelmiszert is. A karácsonyi időszakban szokásos áruházi gyűjtés a vírushelyzet miatt átalakult: pénzadományt is gyűjtenek, valamint a tartós élelmiszer-adományokat az irodánál lehet leadni. Az esetleges fertőzés továbbadásának elkerülése érdekében több napos várakozás után raktározzák be ezeket és adják a rászorultaknak.

Kapcsándy Mária elmondta továbbá:

Minden évben karácsony előtt gyűjtjük azoknak a nevét, címét és a családtagoknak a számát, gyerekek életkorát, aki kérnének élelmiszer adományt. Ezt azért tesszük, hogy egyrészt tudjuk, hogy kik azok, akiken segíteni kell. Illetve az élelmiszeren kívül még szoktunk játékot, ruhát, könyvet, csokoládét adni a gyerekeknek, hogy szép legyen őnekik is a karácsonyuk.

A téli időszakban elsősorban az évszaknak megfelelő ruházatot, valamint a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó dolgokat, így például játékokat kérnek a segíteni próbáló lakosságtól, minden korosztály számára. A Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezete mindemellett szervezi a véradásokat is. Hétfőnként a Keszthelyi Kórház vérellátójában várják a lakosságot, csütörtökönként pedig változó helyszínnel, kihelyezett véradásokra is mehetnek az önkéntesek. December harmadikán Gyenesdiáson, a Községházán 15 órától várják a véradókat.

A Keszthelyi TV híradása itt található.