Indul a 2021-es Kék Hullám Zászló Strandminősítés

A hagyományoknak megfelelően a Balatoni Szövetség (BSZ) idén újra meghirdette a balatoni Kék Hullám Zászló strandminősítést. Június 4-ig lehet nevezni a megmérettetésre – közölte Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a szövetség titkára.

A helyszíni bejárások – az iskolai tanítási szünet kezdete után- 2021. június második felében zajlanak majd az értékelésbe bevont partnerek, szervezetek képviselőinek részvételével.

A BSZ képviselőin kívül a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki nemzeti Park munkatársai helyszínelnek majd a strandokon. Az elmúlt évben a járványügyi védekezés szempontjait a megyei kormányhivatalok Népegészségügyi főosztályának képviselői vizsgálták, erre idén is felkérjük az illetékes hatóságokat.

Több különdíj is gazdára talál majd az eredményhirdetéskor. Minden évben jutalmazásra kerül a minősítés során legtöbb pontszámot elért strand, de a megyei önkormányzatok különdíjai is immár hagyományosan kiosztásra kerülnek.

A minősítés során a bizottság vizsgálja a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát, a tájékoztató táblák meglétét. Figyelembe veszik a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyelnek. Vizsgálják majd a strandi vendéglátóhelyek színvonalát és egyéb szolgáltatásokat (WIFI, értékmegőrző stb.).

Idén –az elmúlt évekhez hasonlóan- újra egytől öt csillagig kapnak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely színvonalát.

Az elmúlt években indult Strandfejlesztési program negyedik üteme is hamarosan véget ér. Az MTÜ által koordinált fejlesztések hatására a balatoni strandok folyamatosan megújulnak, korszerűsödnek, évről évre újabb fejlesztések kerülnek átadásra, ezáltal is növelve a balatoni strandok vonzerejét – a BSZ titkárának tájékoztatása szerint.