Idén is megrendezik a Sándor-napi balatoni bormustrát Tapolcán

A Balatoni Borrégió több mint harminc “rizling” bora lesz terítéken március 17-én a 15. Tapolcai Sándor-napi Bormustrán a helyi művelődési központban – tájékoztatták a szervezők a hirbalaton.hu-t.

A borrégió legjelentősebb tavaszi borászati szakmai rendezvényének szervezői, a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság, a tapolcai Hotel Gabriella és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet az idén az olaszrizling és rajnai rizling borok kóstolásával, bemutatásával próbálják tisztázni, hogy a névrokonságon kívül milyen más közös vonás lehet a két szőlőfajta borai között. A bormustrán a központi kérdéshez kapcsolódva “Rizlingek a Balatoni Borrégióban” címmel tart bevezető előadást dr. Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója.

A mustrán a rajnai rizlingek közül öt száraz bort kóstolnak a 2015-ös, egyet-egyet a 2006-os és a 2003-as évjáratból. A száraz olaszrizlingek közül 18 a 2014-15-16-os évjáratból, egy a 2000-es, egy másik pedig 1995-ös évjáratból kerül terítékre. Megkóstolnak két félédes olaszrizlinget is a 2016-os, illetve a 2013-as évjáratból. Lesz egy 2016-os és egy 2001-es késői szüretelésű édes olaszrizling és egy 2013-as olaszrizling jégbor is a kóstolási sorban. A termelők között a borrégió hat borvidékének mindegyikéről található több neves pincészet.

A várhatóan mintegy százötven résztvevős programot a város polgármestere, Dobó Zoltán nyitja meg, majd dr. Májer János tartja meg a már említett előadást. Az ezt követő mustra során a többségében borászokból, borászati szakemberekből álló résztvevők mindegyike egy időben kóstolja meg a borokat. Az éppen kóstolt borok jellemzőit dr. prof. Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke foglalja össze. Egy-egy bor kóstolása előtt Kulka Gábor, a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottságának titkára mutatja be a termelőt. A mustra az idén is a borokhoz és a böjti időszakhoz is illő vacsorával zárul.

A március 17-én 17 órakor kezdődő program kiemelt támogatója a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Varga Pincészet és a Kékkúti Ásványvíz Zrt.

A Tapolcai Sándor-napi Bormustrát a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság – Kulka Gábor borász, Mezőssy Zoltán borász-gasztronómus és Győrffy Árpád újságíró – indította el 2003-ban. Az azóta is minden évben megrendezett program a Balatoni Borrégió kiváló borainak bemutató helyévé és a meghatározó termelők fórumává, a  térség legjelentősebb tavaszi borászati szakmai találkozójává vált. A nyilvános kóstolón a Balatoni Borrégió jeles termelőinek előző évben készített, vagy korábbi boraival ismerkedik a borászokból és a borászathoz kötődő más szakemberekből álló közönség.

(9:52)