Beteg és gyógyító együtt: idén is körbetekerik a Balatont a RenBike Tour-osok (hanganyaggal)

Semmi rendkívüli nincs abban, ha egy  nyolcvanöt fős kerékpáros csapattal fut össze az arra járó a Balaton-parti biciklisúton így júliustájt. Az viszont csak évente egyszer történik meg, hogy a Ren Bike Tour hasi- és hemodialízált, valamint veseátültetett résztvevői és kísérőik tekernek a tóparti kerékpárúton. Július 6. és 9. között egymás mellett halad beteg és gyógyító, bizonyítván, hogy lehet és szükséges is aktív életet élni.

Hetedik alkalommal ejtette útba a csoport a Siófoki Dialízis Központot, ahol idén is megpihentek, a rászorulók pedig megkapták a vesepótló kezeléseket továbbindulás előtt. Szemmel láthatóan ugyanolyan sportszerető emberek a Balatonkenese irányából begurulók, mint bárki más, aki nyeregbe pattan, hogy megkerülje a Balatont, ám az ő életükben vannak, voltak nehezebb időszakok a betegségükből kifolyólag. Éppen ezért hatalmas elismerést érdemelnek ők és ápolóik egyaránt.

Dr. Schneider Károly, a Budapesti Honvéd Kórház nephrológus főorvosa, a biciklitúra megálmodója és motorja úgy véli, hogy a résztevők úgy próbálnak élni, ahogyan mindenkinek kellene: egészségesen. Több olyan beteg is van a csapatban, akinek ettől a rendezvénytől gyökeresen megváltozott az életfelfogása, életmódot váltott és azóta jól érzi magát.

Szintén a mozgás fontosságát hangsúlyozta dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének orvos-igazgatója. Mint mondta, az aktív testmozgás egészséges és beteg emberek számára egyaránt kiemelkedően fontos. Akár már heti háromszor 45 perc mozgás olyan változást képes előidézni mindannyiunk fizikális állapotában, aminek eredményeként sokkal tovább élhetünk.

Nagyon jó kezdeményezésnek tartja a Ren Bike Tour-t dr. Kazup Szilvia, a Siófoki Dialízis Központ igazgatója. A kerékpártúra bizonyítja, hogy nem lehetetlen a sport, a vese-elégtelen és a transzplantált beteg számára sem. Komoly egészségügyi team támogatása mellett, felkészülten kockázat nélkül teljesíthető a táv, a részvétel mindössze elhatározás kérdése. A nephrológus főorvos arról is beszélt, hogy az elhízás, a diabetes, a szív- és  ér-rendszeri betegségek olyan kórképek, amelyek közvetve ugyan, de vesebetegséghez vezethetnek, a megelőzés fontos állomása a sport.

A rövid videó a Siófoki pihenő utáni induláskor készült:

A cikkben idézett szakemberekkel készített beszélgetés meghallgatható a képre kattintva: