Idén is kinyitják az őszi Balatont – Enni, inni és kerékpározni hívják a magyar és külföldi turistákat

A hazai és a külföldi vendégeket egyaránt hívják és várják az idén hatodik alkalommal megrendezendő Nyitott Balaton programsorozatra. Az október elsejétől a hónap végéig tartó akció egyik célja megmutatni, hogy a balatoni régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt, hanem ősszel is olyan kínálatot biztosít, amiért érdemes ideutazni. A Turizmus Világnapján (szeptember 27.) egyebek mellett erre is szeretnék felhívni a figyelmet a hirbalaton.hu-nak eljuttatott közleményükben a régió turisztikai szakemberei.

Az őszi akció középpontjában, melyhez több mint száz vendéglátóegység, borospince és szállásadó csatlakozott, a balatoni borok, ételek és az aktív programok állnak. A nagyobb részben ingyenes programok jelentős érdeklődésre tarthatnak számot a célcsoport körében. A Magyar Turisztikai Ügynökség regionális, balatoni irodája ezért is támogatja az akciót – közölte Varga-Dani Barbara, az iroda vezetője.

Az őszi Balaton programkínálatában számos kerékpártúra szerepel, mellyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a kerékpáros turizmusnak jelentős gazdaságélénkítő szerepe van a fenntartható közlekedés népszerűsítésében, a vidékfejlesztésben és az aktív szabadidő eltöltésén keresztül az egészséges életmód terjesztésében.

A kerékpáros turizmusban rejlő lehetőségeket jól mutatja, hogy a Balatonnál ez az egyetlen olyan turisztikai ágazat, amely a válság idején is dinamikusan növekedett. Azóta számos kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése valósult meg, amely újabb turistákat hozhat a Balatonra. A kerékpározás népszerűsítése érdekében, komoly online fejlesztések is zajlottak az elmúlt időben. Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke ezzel kapcsolatban arra a Balatoni kerékpárutakat bemutató webapplikációra hívja fel a figyelmet, amelynek segítségével mintegy 2000 km kerékpárutat dolgozott fel a Balatoni Regionális TDM szövetség 41 különböző túrába csoportosítva, oly módon, hogy minden célcsoport megtalálhassa a számára legmegfelelőbb útvonalat.
A kerékpározás mellett, a kulináris élvezeteken lesz a hangsúly októberben. A balatoni turizmus több szempontból is alapvető változáson megy keresztül – mondta korábban egy sajtóinterjúban Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke. Az egyik változás, hogy nő a belföldi turisták súlya. Bár – a közhiedelemmel ellentétben – a magyarok nem költenek sokkal kevesebbet a tartózkodásuk alatt, mint a külföldiek, a helyi turisztikai stratégia egyik eleme, hogy a külföldiek számára is vonzóbbá tegyék a tavat. Hoffmann szerint bőven van tartalék a Balatonban, hogy a szálláshelyek több turistát vonzzanak. A cél emellett nem az, hogy kitolják a nyári főszezont, hanem hogy legyen egy önálló tavaszi és őszi szezon, saját gasztronómiai és kulturális kínálattal.
A teljes programkínálatot itt találják az érdeklődők.

 

(15:05)