Idén is érkeznek amerikai önkéntesek a Balatonhoz (tvkeszthely.hu)

Tavaly nagy sikert aratott a „Learning Enterprises” program Zala megyében. A nyári háromhetes eseményre ebben az évben is érkeznek amerikai önkéntesek, akik a csatlakozó falvakban fognak angolt tanítani. A elmúlt évekhez hasonlóan Vonyarcvashegyre is várják az amerikai egyetemistákat.

2019 nyarán a Virginia Egyetem hallgatója tartott ingyenes angolkurzust 20 vonyarcvashegyi kisgyermek számára. A Learning Enterprises programot néhány év kihagyással tavaly rendezték meg újra a településen. A Zalai Falvakért Egyesület rendezvénye várhatóan idén is megvalósul ebben a községben is. A programot nyolcadik alkalommal szervezik meg Zala megyében.

„Még az előkészítés folyamatában vagyunk, de nem állunk rosszul. Az Egyesült Államokban is elindult a toborzás. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szervező igazgatóval. Jelenleg úgy tudjuk, hogy nyolc amerikai önkéntes már fixen megvan. De hát mi azt szeretnénk, ha 10-12-en érkeznének. Hiszen a zalai oldalról már a várakozó közösségek, a várakozó településeink megvannak” – mondta el Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület ügyvezető titkára.

Szeder-Kummer Mária elmondta, a Learning Enterprises várhatóan június végén, július elején valósul meg. A résztvevő községek köre jórészt kialakult már, azonban melléjük további két település is jelentkezhet, akik érdeklődnek a nem mindennapi nyelvi képzések iránt. Az egyesületnek nagyon jó a kapcsolata a községekkel, akiknek a helyi szervezésben van nagy szerepük.

„A településeknek valójában az a feladata, hogy legyen egy közösség, amelyik befogadja és megszervezi azokat a nyelvi órákat az esti, a délelőtti vagy a délutáni órákban, amely a helyi közösség tagjait szolgálja. Fiatalokat, idősebbeket, kezdőket vagy haladókat vagy valamilyen témához köti. Köti a művészetekhez, vállalkozáshoz és az is nagyon fontos feladata, hogy az önkéntesek számára három hétre befogadó családot találjon” – tette hozzá a titkár.

A program célja az is, hogy az önkéntesek részt vehessenek a zalai mindennapokban, megismerjék a szokásokat, a számukra idegen kultúrát. Minden alkalommal július negyedikén szervezik meg a függetlenség napi közös kerti partit, ahol az összes önkéntes együtt vehet részt. Idén a tervek szerint Alibánfa, Alsónemesapáti, Egervár, Pusztaederics, Teskánd és Zalaegerszeg is társul a kezdeményezéshez – számolt be a Keszthelyi TV.