Idén alacsonyabb vízállásra számíthatunk a Balatonon

Az optimista prognózisok szerint augusztusra 86-100 centiméterre, a pesszimistább várakozások szerint idén akár 50-60 centiméterre is csökkenhet a Balaton vízállása – mondta Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgató-helyettese a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete által rendezett Víz világnapi konferencián kedden. Utalt arra, hogy ilyen helyzetben nem teszik lehetővé a vízeresztést a jogszabályok, bár volna igény hajók felhozatalára a Sió-csatornán, amihez szükség lenne a zsilip megnyitására.

Még van elég víz a Balatonban, a csapadékhiány később okozhat gondokat (Fotó: HírBalaton)

 

Jelenleg 101 centiméteres a tó átlagos vízállása a siófoki mércéhez viszonyítva (ami nem átlagmélységet jelent). Az üzemi vízszint-maximum márciusban 115 centiméter, ami április végére emelkedik 120 centiméterre a szabályozás szerint, hogy a forró nyári hónapokban is kellően magas maradjon a vízszint.

Lábdy Jenő kifejtette, jelenleg nagyon alacsony a Balaton vízállása, jóval elmarad a szabályozási szinttől, amin már az se segíthet, ha a napokban sok csapadék hull. Az országban olyan nagy a szárazság, hogy a talaj azonnal elnyeli a vizet, és a melegedő időjárásban egyre nagyobb lesz a párolgási veszteség.

Beszélt arról is, hogy több alapproblémával is szembe kell nézni a Balatonnál a klímaváltozás hatására:

  • az átlaghőmérséklet 1 fokkal emelkedik a térségben
  • a nyári hónapokban az átlagostól akár 4 fokkal melegebb hőmérsékletek mérhetőek
  • változik a csapadék eloszlása
  • csökken a tóba érkező hozzáfolyások mértéke
  • nő a párolgás mértéke

A változásokra utal az a tény is, hogy a Balaton vízmérlege nemigen volt negatív 1921-től az ezredfordulóig, azóta viszont többször is előfordult, legutóbb tavaly. Akkor válik negatívvá a vízmérleg, ha a párolgás nagyobb mint a hozzáfolyás.

Az utóbbi évtizedekben számottevően csökkent a tó vízkészlet-változása. Ezekkel az éghajlati problémákkal kell szembenézni, nemcsak rövid, hanem hosszú távon is – fogalmazott a főigazgató-helyettes.

A Balatoni Hajózási Zrt. több milliárd forintért vásárolt hajókat, illetve kompot, amiket a legegyszerűbben a Sió-csatornán keresztül lehetne eljuttatni a Balatonba. A tervek idei megvalósításának nem kedvez a nagy csapadékhiány – derült ki Lábdy Jenő kérdésekre adott válaszából.