Idén a Balaton hűtőszekrényként működött: megdermesztette a szántókat (szabadfold.hu)

A Siófok Térségi Gazdakör nemrég helyi agrártalálkozón összegezte a mostani tél hatásait a földekre. A szervezet elnöke, Kersák György – aki maga is gazdálkodó – a Szabad Földnek elmondta: a hideg és a fagy különösen megviselte térségüket. Úgy látják, veszélybe került az őszi vetésű gabona.

 

– A Balaton körül kicsit mindig más az időjáráshelyzet, így hát a gazdálkodás is, mint az ország egyéb területein. A tónak fűtőhatása van – a part közvetlen környezete pár fokkal melegebb. Csakhogy mivel ezen a télen szokatlanul hosszan tartó mínuszok voltak, és a teljes Balatont jégpáncél vonta be, a tó hűtőszekrényként működött. Megdermesztette a siófoki és a közeli szántókat – magyarázza Kersák György.

Hozzáteszi: hatvan-hetven centiméteres mélységben fagyott át arrafelé a föld. Hiába emelkedik majd a hőmérséklet, náluk lassú lesz a felolvadás. Másrészt inkább száraz volt a tél. Amikor pedig valamelyest esett csapadék, az nem tudott leszivárogni a földbe, a jégtakaró nem engedte.

– Egyelőre nem tud feltöltekezni a termőföld. Hol kicsit kiengedett a föld, hol újrafagyott, ez gyengíti az őszi gabonák gyökereit. Ha már rámehetünk a földekre, megpróbáljuk hengerrel visszanyomni a magokat, a gyökereket. Nincs nagyon más védekezési lehetőségünk. Az időben elvetett gabona túlélési esélye nagyobb, mint a kései vetéseké. Akik például csak a kukorica lekerülése után kezdtek hozzá az őszi vetéshez, most aggódhatnak – jegyzi meg a Siófok Térségi Gazdakör elnöke. Egyébként Somogy megyében a vállalkozások 36 százaléka a  mezőgazdasággal kapcsolatos.

A gazdák szerint jó évet zártak 2016-ban – összesen több mint 32 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatáshoz jutottak pályázatok révén.

(11:01)