Idegenforgalmi adóemelések turisztikai célpontoknál (napi.hu)

Több turisztikai szempontból fontos város önkormányzata is úgy döntött, hogy emeli az idegenforgalmi adó (ifa) mértékét, emiatt még drágábbak lesznek a hazai szálláshelyek. A plafon 517 forint/fő/éj lehet.


Idén kicsit még drágább lesz a belföldi utazás, hiszen a leglátogatottabb célpontok közül például Hévíz és Balatonfüred önkormányzata is úgy döntött, hogy 2019-ben emeli az idegenforgalmi adó mértékét. Hévízen az eddig fejenként 500 forint/éjszaka 515 forintra változott, míg Balatonfüreden 505 forintról ugrik fel ez a költség 515 forintra.

Ennél még lehetne drágább is, hiszen a Pénzügyminisztérium által a 2019-re közzétett, a tételes idegenforgalmi adóra vonatkozó valorizált adómaximum 517 forint vendégéjszakánként. “Az önkormányzat gazdasági helyzetének javítása, és ezáltal a lakossági igények magasabb színvonalú kielégítése érdekében javasoljuk az idegenforgalmi adó mértékének szeptemberi felülvizsgálatát. A város szempontjából kiemelkedő jelentőségű az idegenforgalom, és az abból származó idegenforgalmi adóbevétel, hiszen minden egyes beszedett forintjához állami támogatás kapcsolódik” – olvasható Bóka István, balatonfüredi polgármester szeptemberi előterjesztésében. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adatai szerint Balatonfüred 2017-ben a hatodik legnépszerűbb település lett a turisták körében 694 ezer vendégéjszakával, ebből mintegy 350 millió forint bevétele származott.

Hévízen pedig októberben döntöttek a 15 forintos emelésről. “Az idegenforgalmi adóból befolyt összeget ezen túl is teljes mértékben visszaforgatják városfejlesztésre, hiszen cél, hogy a hozzánk érkező vendég minden téren kiemelkedő minőséggel találkozzon. Ennek fényében pedig a szállásadók is tervezhetnek áremelést” – olvasható a hevizitv.hu oldalon. Szintén az MTÜ adatai szerint Hévízen 2017-ben 1,1 millió volt a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák száma, ami 565 millió forint bevételt eredményezhetett. Balatonalmádiban szintén 500 forintról 515 forintra módosították az éjszakánként fizetendő összeget.

 

Fizető vendég

A Napi.hu által megnézett települések többsége nem emelte az idegenforgalmi adó mértékét, az egyik legnagyobb emelést pedig Csongrád hajthatta végre, ahol az eddigi 200 forint helyett már 300 forint adót kell majd fizetnie, aki a városban akarja tölteni az éjszakát. Gondot okozhat, hogy a településen a szállásadók már a 200 forintos idegenforgalmi adót sem vallották be minden esetben. Szintén jelentős, 20 százalékos emelésről döntöttek Kőszegen, ahol 380 forintról 450 forintra változik az idegenforgalmi adó mértéke. “Az emelés nem érinti közvetlenül a kőszegi vállalkozásokat, hiszen az adó alanya maga a vendég, a szálláshely csak beszedi és továbbítja az adót az önkormányzatnak. Az így beszedett adót az állam megduplázza. Az új összeg továbbra is alatta marad a sárvári vagy büki összegnek” – közölték a hellokoszeg.hu oldalon

Nagyon nagy szüksége van a helyi adóbevételekre Sándorfalvának, a 8 ezer lelkes Csongrád megyei városban ugyanis kézilabdacsarnok épül 760 millió forintból, amelynek 30 százaléka Sándorfalva önereje. A képviselő-testület ezért egy egészen progresszív tervet fogadott el az idegenforgalmi adóval kapcsolatban: évente 50 forintos emelést szavaztak meg, így 2021-re a 2018-as 150 forintról 300 forintra nő az adó mértéke.

 

Csökkenteni is megéri

Nem mindenhol az emelésben látták a megoldást a helyi képviselők, ugyanis Mogyoródon még 2018-ra csökkentették az adót 450 forintról 290 forintra, ami ösztönzőleg hatott a szállásadók befizetési hajlandóságára: 3 millió forintról 4,6 millió forintra ugrott a település bevétele. Ugyanakkor további fehéredésben bíznak, hiszen még így is csak 35 darab adóalany van Mogyoródon, amit egy testületi előterjesztés meglehetősen kevesell.

Olyan településre is van példa, ahol a 35 adóalanynak is örülnének. Csobánkán például 300 forint az idegenforgalmi adó vendégéjszakánként, de szálláshelyek hiányában ezen a jogcímen bevétele az önkormányzatnak az elmúlt 5évben nem keletkezett. Ennek ellenére 2019-ben is kivetik az adót, hátha valaki befizeti.

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke szerint az utóbbi években nőtt a vállalkozások adóadminisztrációja, ezért a magyar adórendszer egyszerűsítését, illetve adónemek eltörlését javasolta. A Világgazdaság cikke szerint az idegenforgalmi adót megszüntetnék, mivel az éves bevételnél nagyobbak a beszedési rendszer költségei – írja a napi.hu.