Ideális szintű és kiváló minőségű a Balaton vize

Extrém kánikula esetén sem csökken 100 centiméter alá a Balaton vízszintje őszre. Köszönhető ez részben annak, hogy megfelelően magas vízállással indult a nyár, és az elmúlt hét csapadékos időjárása is ellensúlyozta a párolgásból fakadó veszteségeket.

Három  centit dobott a Balaton vízszintjén az elmúlt heti nagy eső. A tó vízgyűjtőjén néhol a 100 millimétert is elérte a lezúduló csapadék mennyisége, aminek köszönhetően a következő napokban a nyáron megszokott apadás helyett stagnálást várnak a szakemberek – tudta meg a hirbalaton.hu Dorogi Szilviától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság kommunikációs referensétől.

A tó átlagos vízállása a meteorológiai nyár első napján (június 1.) 124 cm volt. Ez az érték 1921 óta a 3. legmagasabbnak számít.

A modern technikai eszközök lehetővé teszik a vízszint-változás modellezését több időjárási forgatókönyv szerint is. A legfrissebb adatok, valamint a meteorológiai és hidrológiai előrejelzések alapján a tó átlagos vízállása várhatóan 114‑117 centiméter között alakul augusztus elejére. Amennyiben az augusztus hónap szélsőségesen meleg és száraz lesz, akkor is igen nagy biztonsággal becsülhető, hogy a tó vízszintje szeptember elejére sem csökken 100 centiméter alá, ami a korábbi évek szeptemberi 1-i átlagnál mintegy 20 centiméterrel magasabb.

A víz mennyisége mellett a minőségére sem lehet panasz idén nyáron. A szakemberek az üdülési szezonban heti gyakorisággal vizsgálják a vízminőséget, amelynek eredménye egyértelműen azt mutatja, a tó vize kiváló. A Balatonban a lebegő algák mennyisége 1995 óta nem haladta meg azt a határértéket, amitől kezdve nem javasolják fürdőzésre.

A lokális szennyezésnek, többek között a tömeges fürdőzésnek nagyobb mértékben kitett sekélyebb parti övezeteknél a víz minősége esetenként rosszabb lehet, mint a nyílt vízben. Szélzugokban, öblözetekben összegyűlhetnek a vízben elszaporodó algák, ami felszíni vizeinknél a hosszantartó meleg nyári napokban természetes jelenség – az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint.

(18:59)