Ideális körülmények között zajlott le a 40. Balaton-átúszás – a szélvihar később csapott le

A 2022-es Balaton-átúszás rekord számú résztvevővel, az év egyik legmelegebb napján, ideális időjárási körülmények között zajlott: a Balaton helyi hatása visszatartotta az élénk délnyugati alapszelet, gyenge volt a légmozgás. Az úszók alapvetően hullámmentes vízben teljesíthették a távot – közölte a HírBalaton megkeresésére az OMSZ Siófoki Obszervatóriuma. Az átúszás helyén a víz hőmérséklete 27 fok körül alakult, a levegő a víz felett 32, a parton 35-36 fokig melegedett. A Balatont egy gyenge hidegfront közelítette meg, de a rendezvény ideje alatt nem érte el az úszás helyszínét, csak délután csapott le a Balatonra, igaz, akkor 70 km/h szélvihart okozva.

 

A Balaton környékén ezen a napon, 2022. július 23-án Balatonedericsen volt a legmelegebb a levegő, ott 38.7 fokot mért az OMSZ műszere.

Az MTI híradása szerint rekord született a 40. Balaton-átúszáson a 12 ezres nevezéssel, aminél több is lett volna, ha nem maximálják a szervezők a létszámot. Két válogatott úszó, Vas Luca és Barabás Imre volt a leggyorsabb. A Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot Vas 1:06:19 óra, míg Barabás 1:02:46 óra alatt tette meg.

A megmérettetésre Magyarország 1073 településéről érkeztek résztvevők, külföldről 43 ország közel ötszáz úszója indult.

A klasszikus táv ezúttal is 5,2 kilométer volt, amit SUP-pal is lehetett teljesíteni, de megrendezték a 2,6 kilométeres féltávot is. A klasszikus viadalnak 9835-en, a féltávnak 985-en, a SUP-os számnak pedig 458-an vágtak neki. Ez összesen 11 278-as létszám. A legidősebb induló mindkét nem esetén 85 éves volt. Gurbán Béla idén is úszott, így elmondhatja magáról, hogy mind a negyven átúszáson részt vett.

A Balaton-átúszás öt kiemelt jótékonysági akciójára összesen 5,5 millió forint gyűlt össze – a szervezők tájékoztatása szerint.