Huszonöt éves a keszthelyi Életfa Iskola (TV Keszthely)

Iskola. A neves japán zenepedagógus Okuma Nobuko kezdeményezésére jött létre Keszthelyen a Japán- Magyar Életfa Iskola. Az alapfokú oktatási intézmény 1997. szeptember 10-én nyitotta meg kapuit. Fennállásának 25. évfordulóját a Balaton Színházban ünnepelték május 6-án gálaműsorral és kiállítással.

Az 1997 szeptemberében készült képek mutatják, amikor  új iskola kezdte meg működését Keszthelyen. Akkor indult útjára a Japán- Magyar Életfa Iskola, amikor még Magyarországon alig voltak magániskolák. Az alapítás gondolata, egy személyiségközpontú nevelési módszereket alkalmazó óvoda mintájára, már korábban megfogalmazódott. Az elképzeléseket a gyors megvalósulás követte.

“Csodálatosan kezdődött. Én az Életfa Óvoda vezetője voltam, ahová japánok jöttek vendégségbe. Több japán pedagógus csoport és  megismerték az óvodának a pedagógiai programját, amit annyira érdekesnek találtak, hogy az jutott eszükbe az egyik csoportlátogatás után – konkrétan Okuma Nobukónak-, hogy mi lenne, hogyha lenne ennek egy iskolai folytatása. Ez egy csodálatos dolog, mert egy ilyen iskolát összehozni adományokból és nem gazdag emberek adományaiból.”

– mondta el a TV Keszthelynek Dr. Móroczné Komáromi Gyöngyi alapító.

A Balaton Színházba az oktatási intézmény fennállásának 25. évfordulót ünnepelték. Babos Lajos igazgató idézte fel az iskolaalapítás történetét és beszélt a nevelésfilozófiáról, reformpedagógiáról, a jelenről.

“Úgy próbálom vezetni az iskolát, hogy az hű és méltó legyen a 25 évvel ezelőtt az alapítók által megálmodott szellemiséghez, pedagógiai koncepcióhoz. 2022-t írunk, azt gondolom, hogy elengedhetetlen ugyanakkor az innováció. Úgyhogy a vezetési elv,az iskola iránya ezt a kettősséget jellemzi, innováció és hűek lenni az alapítók szellemiségéhez.”

– adott tájékoztatást Babos Lajos igazgató.

Az ünnepségen a Japán Nagykövetség misszióvezető helyettese, Mr. Takamizu Hidero köszönte meg az együttműködést. Méltatta az oktatásban végzett színvonalas munkát.

“Azt kell mondanom, Japán és Magyarország kapcsolata mindig gyümölcsöző. Az Életfa Iskola tett a barátság érdekében. Ahogy tudják, az Életfa Iskolában japán kultúrát tanítanak. Néha japán nyelvet is. Nagyon szépen köszönöm az iskolának, a tanároknak, az önkormányzatnak és a sajtó embereinek,hogy mindig segítik, óriási segítséget nyújtanak az Életfa Iskolának.”

Az iskolában nagy szerepet kap a kultúra, annak megismerése és a hagyományok megőrzése. A jubileumi rendezvényen mindkét ország kultúrájából mutattak be gyermekjátékokat, táncot az iskola tanulói. A színházban a művésztanárok munkáiból nyílt kiállítás.