Húsmarhatenyésztés: biztató a támogatási prognózis (tvkeszthely.hu)

A húsmarhatenyésztés ágazatának szakemberei számára szerveztek tanácskozást Keszthelyen. Az őket érintő várható változásokról, támogatásokról, a genom alapú gyakorlati alkalmazásokról hallhatott tájékoztatást a rendezvényen részt vevő, körülbelül százötven érintett. A szakmai fórumot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi kampuszán rendezték meg – írja a tvkeszthely.hu.

A legelterjedtebb húsmarhafajták Nagy-Britanniából származnak. Az ágazatban dolgozók számára fontos, hogy milyen támogatási rendszerre számíthatnak, ugyanis a húsmahatenyésztés állami szerepvállalás nélkül nem lehet nyereséges.

“Valamennyi magyar gazdálkodó, valamennyi húsmarhatartó számára a fejlődés és az előrelépés lehetőségét biztosítani tudják” – Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a kormányzat stratégiai tervében lévő támogatáspolitikai eszközökről vélekedve mondta mindezt a tanácskozáson. Az egyesületek számára biztató az elhangzott támogatási prognózis. Mihalecz András, a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője legalábbis így látja: “Éppen most is tapasztaljuk azt, hogy bizonyos élelmiszertermékek támogatva vannak – ami nem ördögtől való, és talán a húsmarhánál sem. Én azt sérelmezem, illetve azt nagyon fájlaljuk, hogy a 27%-os ÁFA, az terheli a fogyasztói árat. Hogyha ennek a mértékét csökkentik, akkor az már egy kompromisszum mondjuk a kormányzat részéről. A mi részünkről pedig biztos vagyok benne, hogy egy 15%-os áremelést végre kell hajtani. De lehet, hogy keveset mondtam.”

A tenyésztők az áremeléssel az őket is érintő építőipari, egyéb beruházási, valamint a takarmányár növekedést szeretnék kompenzálni. Úgy vélik a szakemberek: mint minden kereskedelmi cég, ez a szegmens is nehézségek elé néz. Kovács-Mesterházy Zoltán, Magyar Tarkatenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője így gondolja: “Úgy látjuk, hogy az árak kezdenek újra emelkedő tendenciát mutatni a magyar tarka esetében is. A továbbiakban is úgy gondolom, hogy jó reménységgel tekinthetünk a jövőben a támogatások és agrárgazdálkodási környezetet illetően. Nyilván a megnövekedett input árak a mi hálózatunkat is sújtani fogják. Tehát egy új kihívást fog elénk tenni ez az új helyzet.”

Az egyetem már huszonhetedik alkalommal adott otthont a tanácskozásnak. A húsmarhatenyésztés hazai tenyésztő egyesületei a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Állattenyésztési Tudományok Intézetével közösen szervezték meg a programot. “Ezt még Szabó Ferenc professzor kezdte el annak idején, és aztán folytattuk az ő hagyományát. Tavaly, tavalyelőtt sajnos ezt nem tudtuk a Covid-helyzet miatt megszervezni, úgyhogy már nagyon várták a gazdák, hogy újra legyen húsmarhatenyésztési tanácskozás. Általában ősszel szokott ez lenni a behajtáskor, most a kihajtás időszakára tettük. Pont azért, hogy még az év első részében tudjunk olyan információkkal szolgálni a gazdáknak, ami majd fontos lehet nekik az év második részében” – tette hozzá Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Az ágazatban 2023-tól egy új támogatási rendszert vezetnek be. A gazdák erről, valamint a Magyar Állattenyésztők Szövetsége által bevezetni kívánt gyepfelmérésről is részletes tájékoztatást hallhattak a rendezvényen.