“Hun vót, hun nem vót” – a balatonföldvári nyugati strand kalandos története (balatonfoldvar.hu)

Kalandos története van a Nyugati strandnak Balatonföldváron.  Főleg az önkormányzatiság időszakában, tehát 1990 után, amikor jöttek a különböző városvezetések, különböző területfejlesztéshez kapcsolódó különböző elképzeléseikkel.

 

Az első jelentősebb véleményhullámokat kiváltó elképzelés a Nyugati strand előtti vízterületre tervezett óriási víziszínpadnak a létrehozása volt, ez a 90-es évek végétől volt napirenden. Tanulmányok, tervek készültek arra vonatkozólag, hogy a Berkes László vezette képviselő-testület hogyan tudná ezt az elképzelést megvalósítani. Később a 2006-os önkormányzati választásokkor is előkerült a víziszínpad ötlete – írják a város honlapján.

A víziszínpad ugyanúgy kiszorította volna a fürdőzőket a strandról, mint mondjuk egy kikötő, hiszen megvalósulásával vízfelületet foglalt volna el. A vízterülettel kapcsolatos használati mód tehát semmivel sem lett volna különb, mint a napjainkban tervezett kikötő esetében. Telt- múlt az idő, míg nem a következő hullám, ami a Nyugati strand partjait elérte és politikai vitákat kavart Balatonföldváron, az 2003-2004-hez köthető. Akkor Bezeréti Katalin vezetésével a város a jelenlegi 175 férőhelyesnél nagyobb, mintegy 300 férőhelyes kikötő létesítését támogatta a strand előtti vízterületen.

A hullámokat nem csak a kikötő létesítése korbácsolta fel akkoriban, hanem az is, hogy a szárazföldön egy oda nem illő szolgáltató épület lett volna mintegy 1000 négyzetméter alapterületen több emelet magasan a strand közepén. Ez aztán végképp nem tetszett az embereknek.

2010-ben fordulat következett be a Nyugati strand életében. 10 éve folytak már az előkészületek a kikötőépítéssel kapcsolatban, ez idő alatt folyamatos jogi viták voltak, bírósági eljárások tömkelege tarkította a folyamatot és voltak engedélyek, amik addigra már meg is szüntek. Így végül nem csoda, hogy a vállalkozó lendülete elfogyott és nem építette meg a kikötőt, sem a kiszolgáló létesítményeket. Az önkormányzat szeretett volna tiszta vizet önteni a pohárba, ezért megvásárolta az addig elkészült terveket, jogokat, minden dokumentációt a kikötővel kapcsolatban.

2019 a nagy áttörés éve volt, ami újabb lehetőséget hozott Balatonföldvárnak. Egy pályázati lehetőséget kihasználva egy új vállalkozó, egy új beruházó kereste meg az önkormányzatot, hogy egy jóval kisebb mintegy 175 hajó befogadására alkalmas kikötőt építsen a hozzá kapcsolódó földszintes kiszolgáló egységgel. Ez a lehetőség turisztikai attrakciót, adóbevételt jelent, munkahelyeket teremt a városban, fizetősképes keresletet generál, hozzájárul a városi ingatlanok értékének a növekedéséhez ugyanúgy, mint az ország vagy a világ minden táján, ahol ilyen beruházás történik. Sokan vannak, akik szeretnék, ha 120 év után újból kikötő építés helyszíne lesz Balatonföldvár hiszen a meglévő kikötőt 1905-ben építették, ideje van már ennek a beruházásnak ami új lendületet adna a városnak. Földvárnak jár még egy esély, hogy felkerüljön a déli parton a turisztikai és gazdasági térképekre. A Nyugati strand kalandos története tehát nem ér véget. Sőt, most kezdődik – áll az összefoglalóban.