Hulladékudvart terveznek Hévízre – a környéken élők aláírásokat gyűjtöttek ellene (zaol.hu)

A városba tervezett hulladékudvarról is szó esett az óév végén tartott közmeghallgatáson. A létesítményt nem, csupán a helyét kérdőjelezték meg a hozzászólók. A tervezett helyszín a Gamesz területén van, ez ellen azonban 200 aláírás gyűlt össze. 

A tiltakozók úgy érvelnek: sok család él a környéken, a hulladékudvar pedig szerintük zavarná a megszokott életüket. Ők azt szeretnék, ha máshol épülne meg a lerakópont – tudósít a zaol.hu.  Papp Gábor polgármester elmondta: még nincs testületi döntés, és számos hatósággal is egyeztetni kell, mielőtt kijelölnék a helyszínt. Hozzátette: az önkormányzat csak a helyet adja, a projektet a ZalaIspa Zrt. valósítja meg.

Egy nagyobb hulladékudvart, és nem lerakót tervezünk.  Ezzel szeretnénk megoldani a hulladékszigetek problémáját, amit hozzánk hasonlóan számos környező településen megszüntettek, mert áldatlan állapotok alakultak ki a környezetükben. Volt ott döglött csirke és fürdőkád is. Előfordult, hogy naponta kellett üríttetnünk, pluszpénzt fizetve. Részben ezek kiváltására szeretnénk a hulladékudvart megvalósítani, most várjuk a hatósági visszajelzéseket, és csak ezután dönthet a képviselő-testület a helyszínt illetően. 

Bali József, a ZalaIspa vezérigazgatója arról is beszélt: a fürdővárosban különösen fontos, hogy „észrevétlenek” maradjanak, ezért az elmúlt csaknem egy évtizedben kialakították a településen a házhoz menő szelektív és zöldhulladékgyűjtést, s átszabták a lomtalanítás rendjét is.

A hulladékudvar olyan kiegészítő létesítmény ebben a rendszerben, amely az itt élőket szolgálja, és arra kínál lehetőséget számukra, hogy olyan tárgyakat helyezzenek el, amiket a kukákban nem tudnak – fogalmazott Bali József, példaként említve az üveg-, a műanyag- vagy éppen a fémhulladékot, illetve olyan veszélyes anyagokat, mint a szárazelem és a kiürült festékes tégely.

A vezérigazgató leszögezte, Hévíz a turizmusból él, ráadásul kiemelkedően fontos természeti környezetben található, ezért nem gondolkodtak nagyszabású hulladékgyűjtő területben, helyette a hasonló célokat most is szolgáló Gamesz-­telephely továbbfejlesztését tervezik. Hozzátette: nem nagy konténereket szeretnének ide hanem egy lakosságot kiszolgáló, őrzött, modern szigetet, amely az itt élőket szolgálja, és azon hulladékok begyűjtését, amelyek most szemmel láthatóan illegálisan kerülnek ki a természetbe. Még háztartási kommunális hulladékot sem fogadnának, mert azt elszállítják a házak elől.