Hosszú évek óta nem látott madarat gyűrűztek meg a Balaton-felvidéken (Origo.hu)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai egy különleges madarat gyűrűztek meg a napokban: Tihanyban a Külső-tónál egy csíkosfejű nádiposzáta került a gyűrűzők hálójába. A madár Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján sebezhető fajként szerepel; Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint.


A Balaton-felvidéken tizedik éve zajlik úgynevezett állandó ráfordítású gyűrűzés, amelynek célja a hazai fészkelő madarak hosszútávú monitoringja, állományváltozásuk nyomon követése.

A csíkosfejű nádiposzáta az 1970-es évektől növekvő számú fészkelő madár volt a Hortobágyon, azonban a kétezres évek közepére állománya csökkent, és sajnos 2011-re el is tűnt.Mióta nem fészkel hazánkban ez a faj, a mostani a harmadik előfordulási adata – tájékoztatott Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa.

Hozzátette: sajnos a madár az egész világon veszélyeztetett, hazánkhoz hasonlóan eltűnt Oroszországból és Lettországból, jelenleg csak Litvániában, Lengyelországban, Fehéroroszországban, valamint Ukrajnában fészkel.

A csíkosfejű nádiposzáta (Acrocephalus paludicola) vonulása érdekes, úgynevezett hurokvonulás, ami azt jelenti, hogy őszi és tavaszi útvonala jelentősen eltérő. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembere kiemelte: a madár a kelet-európai fészkelőhelyéről a Balti-tenger, Északi-tenger és az Atlanti-óceán partját követve jut el a Szenegál-folyó torkolatvidékén lévő telelőhelyére.

Tavasszal azonban „rövidít”, a Földközi-tenger nyugati medencéjét átszelve az európai kontinensen keresztül éri el költőhelyét.

Nagy valószínűséggel egy ilyen, a fészkelőhelyére igyekvő példányt sikerült megfogni, majd gyűrűzés után szabadon engedni.

A teljes cikk itt található.