Hosszú egyeztetések után elfogadták Keszthely idei költségvetését (Zalai Hírlap)

Hosszas bizottsági egyeztetések, a képviselők, intézmények és városi cégek vezetőinek részvételével zajló munkaértekezletek, és a hétfői rendkívüli ülésen elnapolt döntés után szerdán megszületett a döntés Keszthely idei költségvetéséről.

A 2017. évi költségvetés prioritásai között a több sportágat érintő sportfejlesztések, utak, járdák, parkolók, közterületek felújítása, kiépítése, pályázatok megvalósítása és önkormányzati ingatlanok felújítása szerepel. A bevételek és kiadások összege egyaránt meghaladja a 3 milliárd 841 millió forintot. A büdzsé egyensúlyához az is hozzájárul, hogy a valamivel mint 623 ezer forint költségvetési hiányt belső forrásból, az előző évi maradványból finanszírozzák. Hitel felvételét nem tervezi az önkormányzat. A kötelező feladatok kiadásai több mint 1,5 milliárd forintot jelentenek, az önként vállaltakra pedig közel 2,3 milliárd forint jut – írja a Zalai Hírlap.

A hétfői, elnapolt döntés óta néhány kiegészítő javaslat született. Az egyik, hogy a Keszthelyi Turisztikai Egyesület TDM önerő céljára betervezett összeg terhére az az eredeti közel 14 millió forint helyett 20 millió forinttal járul hozzá a város az Alapellátási Intézetben rendelő házi-és gyermek, valamint fogorvosok rezsiköltségének megtérítéséhez. A másik, hogy a Károly Gyula utcai ivóvíz -és szennyvízvezeték tervezésére egy millió forintot biztosítanak. A képviselők nem fogadták el a Pénzügyi -és Jogi Bizottság javaslatát, miszerint más forrásból csoportosítsanak át 5 millió forintot a Borfesztivál, valamint 10 millió forintot a Helikoni ünnepségek jövő évi, jubileumi rendezvényéhez. Ez utóbbi kapcsán elhangzott: ha szükséges, erre idén lehet forrást biztosítani az általános tartalék terhére, s a jövő évi költségvetésben is lesz rá fedezet.

Hosszas vita után fogadták el a sportfejlesztésekre szánt 90 millió forintos támogatásról szóló indítványt a képviselők.

Az idei költségvetést végül jelentős többséggel szavazták meg a képviselők .

A szerdai ülésen eldőlt az is, hogy valamennyi felső-és középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselőnek alapilletménye 10 százalékának megfelelő mértékű kiegészítés jár az idei évre.

(9:55)