Hosszabbítana a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban működő bánya, milliárdos kártérítést helyezett kilátásba (orszagszerte.atlatszo.hu)

Hamarosan lejár a Kvarc-Ásvány Kft. környezetvédelmi engedélye, amellyel a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban működő bányából termeli ki a vörös homokkövet. A cég szerint a tevékenység az ott védendő természeti értékekben nem tesz kárt, ha viszont nem folytathatják a termelést, megközelítőleg 3,5 milliárd forint kár éri őket – írja az orszagszerte.atlatszo.hu.

 

Tájseb a Balaton-felvidék szívében – ezzel a címmel írt tavaly a lap a Salföld mellett, az Ábrahámhegyi strandtól mindössze 3 kilométerre évtizedek óta működő homokbányáról, amelynek idén jár le a környezetvédelmi engedélye. A ‘70-es években nyitott bányáról közadatigénylés kapcsán megtudták, három évtizedes a salföldi homokbánya rekultivációs terve, amiben az szerepelt, “a kitermeléssel párhuzamosan folynak a bányászattal felhagyott területek tájrendezési munkái”, de ennek nyomát akkor nem mindenhol látták.

A most nyilvánosságra került dokumentumok szerint nem véletlenül.

A bányát üzemeltető Kvarc-Ásvány Kft. májusban kérte a környezetvédelmi működési engedély meghosszabbítását – erről a környékbelieket hivatalból értesítette a hatóság. Civilek hívták fel az újság figyelmét az új dokumentációra.

A “Balatonrendes I. (Kisörsi Homokbánya) –Kvarchomok” – bányatelken üzemelő külszíni bánya teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálata elnevezésű dokumentum szerint “a bányászat további gördülékenyen folytatásához, a Bányavállalkozó teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatot végeztetett, és 2018 december 3-án kérelmet nyújtott be a környezetvédelmi működési engedély kiadása céljából. A Veszprém Megyei Kormányhivatal a teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálat, kiegészítése és az eljárás során tudomására jutott adatok alapján táj- és természetvédelmi szempontból a kérelmet elutasította”.

A bánya ezért változtatott, a dokumentum szerint “a hatóság által megfogalmazott táj- és természetvédelmi problémákat is orvosolva a bányatelek területét mintegy a felére csökkentette, a kikerült bányaterületek bezárását és tájrendezését végrehajtotta”.

Eszerint a bánya 1,8 négyzetkilométerről alig 1 négyzetkilométerre zsugorodik, miközben a homoktermelés a 2018-as 48,7 ezer köbméterről 2019-re 87,2 ezer köbméterre nőtt.

A további részletek itt elolvashatók.