Hosszabb felkészülési időt kérnek a turisztikai attrakciók kötelező Ntak-csatlakozására (MTI)

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hosszabb felkészülési időt kér a jogalkotótól a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók kötelező, Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (Ntak) történő csatlakozására, ezért jogszabálymódosítást kezdeményez – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Már több ezer turisztikai vállalkozás regisztrált tavaly november óta a rendszerbe, ugyanakkor a megfelelő felkészülés érdekében a számukra a jogszabályban előírt, idén július elsejei adatszolgáltatási időpont módosítását kezdeményezik. A hosszabb felkészülési idő több tízezer vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció technikai felkészülését és a személyzet képzését is segíti.

Az MTÜ tavaly októberben jelentette be, hogy a szálláshelyek után vendéglátóhelyekkel és a turisztikai attrakciókkal bővül az Ntak, így 2022 júliusától Magyarország legátfogóbb, valós idejű, big data állománya segíti az adatvezérelt döntéseket. A digitális adatszolgáltatás 2019 július elsején indult el a magyarországi szállodákban.

Emlékeztetnek arra, hogy Európában egyedülálló módon Magyarországon elsőként valósul meg a turisztikai szektorban az adatvezérelt ágazatirányítás. Az Ntak bővítése azért kiemelt, mert az adatszolgáltatással a teljes szektor forgalmi statisztikai adatairól valós kép áll majd rendelkezésre. Így pontos előrejelzések, stratégiai és akciótervek készíthetők nem csak az egyes területek fejlesztésére, hanem a marketingkampányok tervezéséhez is – hangsúlyozták. Közölték: a statisztikai adatszolgáltatáshoz csatlakoznak többek között a múzeumok, kastélyok, várak, valamint a fesztiválok és a fürdők is, azaz minden, turisztikailag releváns terület, ahol jegyértékesítés zajlik.

Az Ntak kizárólag statisztikai célú adatok digitális kezelésére alkalmas – semmilyen, a vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem rögzít, és nem is fogad be. A rendszer a legfontosabb turisztikai mérőszámokat mutatja, azaz, hogy hány turista, melyik országból, hány napot tölt az adott szálláshelyeken, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe és mennyi pénzt költ.