Horogra akadt balatoni orvhorgászok (sonline.hu)

Két horgászt értek tetten a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) munkatársai a balatonszemesi Lapos-parton. A vecsési M. D. és az enyingi G. K. összesen 14 pontyot tartott meg. A halakat horgászhelyük közelében öt különböző helyre rejtették el.

A rapsicok által madzaggal kikötött, lefoglalt halak egyike (fotó: BHN Zrt.)

A halgazdálkodási társaság április 1-től új halőrzési módszerekkel, stratégiákkal próbálja elfogni azokat a horgászokat, akik a megengedettnél több halat próbálnak meg elvinni, és/vagy a fogási napló vezetési szabályait sértik meg. Kiemelt figyelmet fordítanak a horgászrendben kirívó szabályszegésnek minősített esetekre.

– Az említett két férfit többszöri, hosszas megfigyelést követően sikerült tetten érni – tájékoztatott a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – A horgászok a sötétedéstől kezdve közel négy órán át fogták a pontyokat, és ki tudja meddig fogták volna még, ha a kollégáink nem lépnek közbe. A megfigyelés során sikerült rögzíteni, hogy a két férfi sorozatosan megsértette a Balatoni Horgászrend 35. pontját: gumiruhában a parttól körülbelül 40 méterre begázolva dobták be felszerelésüket, majd kinyitott felkapókarral visszamentek a horgászhelyükre. Mindezt úgy tették, hogy behúzásra feljogosító horgászjegyük nem volt.

Az ellenőrzés kezdetén egyikőjük három pontyot mutatott, mondván ennyi volt a zsákmány.

– Eztán kollégáink keresésére sorra kerültek elő a pontyok: a közelben lefordított csónak alatt és az egyik férfi autójába rejtve három-három fejbe vert halat találtak – közölte a társaság. – A többi, nagyobb testű ponty pedig madzaggal pányvára kötve, illetve egy haltartó szákban a nádasba rejtve várta szomorú sorsát. Végül egymás mellé került a tizennégy ponty. A mérés után az élő halakat visszaengedték, az elpusztultakat lefoglalták halőreink.
Súlyos bírság
A két horgász állami és területi jegyét visszatartották, s feljelentik őket a lakóhelyük szerint illetékes halgazdálkodási hatóságnál.

– Halvédelmi bírságra és az állami jegy váltásától való néhány hónapos eltiltásra számíthatnak – hangsúlyozta a Zrt. – De épp az ilyen esetek miatt vezettük be a kirívó szabályszegések külön büntetését. A két horgász megsértette a darabszám-korlátozást, nem volt behúzós horgászatra feljogosító jegyük és a fogási napló vezetési szabályait is megsértették. Ezek alapján hosszú évekre eltilthatjuk mindkét férfit a balatoni területi jegy váltásától. Ha az állami jegyet vissza is kapják, az eltiltásunk alatt csak más vizekre mehetnek horgászni – írja a sonline.hu.

(fotók: BHN Zrt.)