Horgászni lehet, de a szabályok betartásával (veol.hu)

 

Balogh Tibor, a BHSZ elnöke elmondta, hogy az elmúlt héten a jó idő kicsalta a horgászokat a Balatonra. A kedvező feltételek miatt „megindultak” a pontyok, és ennek is köszönhetően meglepően sokan váltottak horgászengedélyt. A most érkező hideg időjárás hatására viszont biztosan lanyhul majd a pecázási kedv, mert a fagypont közeli hőmérséklet és az erős szél nem ideális a horgászatra.

Az elnök megjegyezte, ugyan az év első két hónapjában sokan váltottak engedélyt, de most visszaesésre számít a kialakult helyzet miatt. Szólt arról is, hogy a március 28-ra tervezett küldöttgyűlésüket elhalasztják, mint ahogyan az áprilisra tervezett horgászvizsgáztatásokat is.

– Nagyon reméljük, hogy a május végére tervezett gyermeknapi horgászversenyeket és a szövetség Horgássz, ne drogozz! elnevezésű ifjúsági horgászviadalát már megrendezhetjük. A horgászokmány-forgalmazó helyeink az előírt munkarendben, délután három óráig tartanak nyitva, kiszolgálva a horgászokat – fűzte hozzá Balogh Tibor.

A jelenlegi helyzetben a Mohosz csak a kellő biztonsági szabályok betartása mellett ajánlja a horgászatot. Arra kérik a horgászokat, hogy saját gépkocsival utazzanak a vízpartra, és ne használjanak tömegközlekedési eszközöket. Barátok, kisebb társaságok ne induljanak együtt (egy autóban) horgászni. A parton a horgászhelyek elfoglalásakor tartsanak egymástól kellő távolságot, és kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit. Ha beteg horgászt látnak, küldjék el a partról.

A horgászszövetség továbbá azt tanácsolja, hogy 65 év feletti tagjai – amíg fennáll a veszélyhelyzet – ne horgásszanak. Egyúttal arra is felhívják mindenki figyelmét, hogy a halőr a házi karantént megszegő horgászokat köteles feljelenteni a rendőrhatóságnál – írja a veol.hu.