Holovits Huba: „álságos és visszás az e-kikötővel szembeni támadás” Balatonföldváron

Az e-kikötővel kapcsolatban több valótlan állítás, sok csúsztatás, csacskaság – pl.: hogy a strand helyett lesz a kikötő – látott napvilágot különböző internetes felületeken, de nyomtatott formában is olvasni lehetett ilyeneket – fogalmazott az Önkormányzati Hírlevél legfrissebb számában Balatonföldvár polgármestere. Holovits Huba kifejtette:   ez a beruházás egyértelműen a COVID világjárvány utáni gazdasági újjáéledés motorja lesz Balatonföldváron.

Turisztikai attrakciót teremt, munkahelyeket hoz létre, adóbevételt (iparűzési, idegenforgalmi) generál, magával vonzza a fizetőképes vásárlóerő növekedését, az ingatlanpiac fellendülését – sorolta a városvezető. Holovits Huba hozzátette: az eddig elhanyagolt nyugati városrész, az ott lévő többi magánberuházással együtt bekapcsolódik a város vérkeringésébe. Komplex városfejlesztési cél, ezért mindenképpen létszükséglet, hogy megvalósuljon Balatonföldváron.

Azért is álságos és visszás az e-kikötővel szembeni támadás mert ez a városban 2004 óta – 17 éve – napirenden lévő kérdés, minden képviselőtestület fejlesztési programjában szerepelt a terv. Az előző városvezető két önkormányzati cikluson keresztül próbálta megvalósítani az elképzelést. Ráadásul úgy, hogy az akkori tervekben egy jóval nagyobb, parti létesítmény – 1200 négyzetméteren egy két és fél szintes épület – is volt a strandra tervezve. Most egy jóval kisebb 300 négyzetméteres földszintes épületet tervez a kivitelező.

-fogalmazott Holovits Huba.

A polgármester a Kultkikötő építésének helyzetéről is beszélt.  A beruházással kapcsolatban eddig az előleg átutalása történt meg, amiből a tereprendezés és alapozás készült el. A kivitelezést utolérte a Covid jelenség: építőanyag áremelkedés, költségek növekedése, munkaerőhiány. A sikeres megvalósítás érdekében jelen pillanatban a határidő és a beruházás költségvetésének módosítása vált szükségessé. Ezzel kapcsolatos tárgyalásokat az önkormányzat lefolytatta. A megoldáshoz minden résztvevő és döntéshozó támogatására, segítségére szüksége lesz városnak. Az előzetes ismereteik szerint ebben a segítségben részesülni is fog Földvár.

Holovits Huba kitért a Keringő épületegyüttesének megvásárlására is. Szerinte ezzel egy új korszak kezdődhet mind városépítészeti mind idegenforgalmi tekintetben. A jelenleg elavult és korszerűtlen vasbeton épületek helyén részben közösségi funkciót ellátó látogatóközpont nagy részén pedig turisztikai célokat szolgáló üzletek és szálloda épülhetnek a közeljövőben. A vásárláshoz szükséges hitel fedezete maga az ingatlan, hiszen a hitelező pénzintézet 90 százalékban biztosítja a vételár kifizetéséhez szükséges összeget. Ez magyarul azt jelenti, hogy ha valami nem a tervek szerint alakulna az ingatlan piaci értéke elegendő akár a hitel teljes visszafizetésére is. Külön öröm, hogy a testület egyetlen ellenzéki tagja is támogatta ezt a döntést. Jelen pillanatban a banki hitellel kapcsolatos ügyintézés folyik, melyhez kormányzati jóváhagyás is szükséges – fejtette ki.

Szólt arról is, hogy vízisport telep értékesítése nincsen napirenden. Nagyon szűk családi és baráti kör volt az Balatonföldváron, akiknek az éveken át tartó küzdelmének köszönhetően ez a vizisport telep létrejött.

Mi voltunk azok, akik kiharcoltuk, hogy a földvári gyerekeknek itt a Balaton partján vízhez kötődő sportolási lehetősége lehessen. Mi voltunk azok, akik kiharcoltuk a vízisport telep létrehozását. 20 évvel ezelőtt a saját házam udvarán mi alapítottuk a vizisport egyesületet, mi találtuk ki és szerveztük meg az evezős magyar bajnokságot és mi voltunk azok is, akik hosszú éveken át ingyen tanítottuk vitorlázni a földvári gyermekeket. Remélem, nem gondolja senki azt, hogy a több évtizedes munkát és eredményeket veszni hagyjuk.

Hozzátette: a vízisport telep épülete nagyon rossz műszaki állapotban van. Ennek felmérésére tavasszal megrendeltek egy szakvéleményt és ezzel kapcsolatban egy igazságügyi értékbecslést is.  A szakértői vélemények birtokában a városvezetés el fogja dönteni, hogy a meglévő ingatlan renoválása, helyrehozatala, vagy egy új létesítmény kialakítása az előnyösebb.