Hol van már a tavalyi… víz? (veol.hu)

Rasovszky Kristóf pihen. Megérdemli, nagyon ráfér. Az Eb-n hihetetlenül nagy bravúrt elért 21 éves úszó most „csak” napi egyet edz és nem gondol – még – az olimpiára.

A veol.hu munkatársa beszélgetett az Európa-bajnok úszóval.

Mivel töltötte az elmúlt napokat?
– Most éppen itthon vagyok. Az elmúlt héten napi egy edzésem volt, mivel a hét végén van egy Európa Kupa verseny, azaz nem tudtam teljes pihenőt kivenni. Elég kemény megterhelésen vagyok túl, úgyhogy annyi pihenőt kaptam, hogy napi egy edzésem van, ami most tényleg könnyebb.

Ilyenkor fizikálisan vagy mentálisan nehezebb?
– Mind fizikálisan, mind mentálisan megterhelő egy ilyen fő verseny, mint az Európa-bajnokság. Kellett néhány nap, de most már edzésen is úgy érzem, hogy könnyebbek a gyakorlások. Fejben az úszásból annyira nem estem ki, ám ilyenkor egy kicsit más mint, ami a verseny előtt vagy a versenyen közben volt. Kellett egy kis változatosság minden tekintetben, de persze fizikálisan nagyon megterhelő volt az EB.

 Mikor és hol kezdett el úszni?
– Olyan 4 éves lehettem, amikor elkezdtem. Már a bátyám is úszott és levittek engem meg az ikertestvéremet az uszodába anyáék, hogy megtanuljunk úszni. Aztán én megragadtam ott, tetszett, hogy versenyzek a többiekkel.

Megfogalmazható-e, hogy mennyi munkája van ebben a sikerben?
– Ha nem is általános iskola alsó tagozat óta, de felső tagozattól kezdve azért komoly edzések vannak. Amikor már komolyabban jöttek az eredmények, onnantól kezdve olyan, mint egy napi 6-7 órás munka. Ezt csinálom évek óta és nagyon szeretem. Komoly kilométereket gyűrünk le, hogy legyenek eredmények.

Amikor a 25 kilométeres távra készül, akkor több a munka?
– Nagyjából a két harmadát leúszom a 25 km-nek hetente kétszer a verseny előtti utolsó két hónapban, de mindezek mellett van még edzésünk.

Miért a nyílt vízi úszást választotta?
– Igazából a hosszútávúszás az csak jött, mert egyszerűen az ment a legjobban, aztán kipróbáltam a nyílt vizet is. 2016-ban, amikor az olimpiára is megúsztam a szintet 1500-on, akkor nyertem Rio előtt junior világbajnokságot nyílt vízen, 10 kilométeren. Annyira jól ment az egész nyílt vízen, hogy megszerettem, ám Balaton közeli gyerekként úsztam már előtte is hasonló körülmények között, de nyilván nem ebben a tempóban. Szerettem, szeretek kint úszni, mert más, mint a medence. Eldöntöttük az edzőmmel, hogy erre próbálunk nagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen az eredményem is megvolt és jól is éreztem magam közben.

Nagyon sokan gratuláltak önnek egy-egy érem után: kinek a jókívánsága lepte meg?
– Mindenkitől nagyon jól esett a gratuláció, hiszen nagyon sokan gratuláltak és mindegyiknek ugyan úgy örültem. Sokat jelent, hogy Wladár Sándor úszó elnök az összes versenyszámom után az elsők között volt, aki írt, vagy telefonált. A napokban kaptam egy emailt Schmidt Páltól, amire nem számítottam, és nagyon jólesett.

Készül már 2020-ra, vagy korai még erről beszélni?
– Készülünk, hiszen nyilván a fő cél Tokió! Ám nyílt vízen a kvalifikáció nem egy egyszerű történet, hiszen jövőre világbajnokság és onnan tudja magát kvalifikálni tíz ember, aztán tizenöten az olimpia évében. Tehát van két versenyünk, ami azért nem lesz egyszerű… Tényleg formában kell majd lenni, hogy a világon mindössze 25 ember jut ki a nyílt vízen Tokióba 2020-ban. A legfontosabb, hogy a világbajnokság jól sikerüljön!

Az év hátralévő részében mi a programja?
– A héten és szeptember 9-én egy-egy Európa Kupa verseny vár rám, míg szeptember 16-án és novemberben egy-egy világkupa, vagyis négy nyílt vízi verseny maradt hátra. Szeretnék minél jobban szerepelni, a Világkupákon minél előbb végezni, mert kellenek még a pontok, hogy az összetett jól sikerüljön.

Az első, aki mindháromban
Rasovszky Kristóf 1997-ben született Veszprémben. A Balaton Úszó Klub versenyzőjének a fő száma a 10 km, edzői Epres Imre és Szokolai László.
A 2016-os nyílt vízi junior világbajnokságon 10 km-en aranyérmet nyert, majd a 2017-es budapesti úszó-világbajnokságon 5 kilométeren a 7. helyen végzett, 10 kilométeren 5., csapatban a 7. lett.
A nemrégiben befejeződött Úszó-Európa-bajnokság 5 km-es és 25 km-es versenyszámában aranyérmet, a 10 kilométeren ezüstérmet szerzett. Ő lett az első nyíltvízi úszó, aki Európa-bajnokságon mindhárom távon érmet tudott szerezni.