Hol, mikor nyitnak a balatoni strandok (likebalaton.hu)

A likebalaton.hu utánanézett, hogy mely balatoni strandokon zajlottak felújítások, hol találkozhatunk újdonságokkal és nyitva tartanak-e pünkösdkor.

 

Siófok
Az ezüstparti és aranyparti szabadstrandok újdonságait már tavaly birtokba vehették a nyaralók. Padok, öltözőkabinok, értékmegőrzők és sportpályák (strandröplabda, lábtenisz, Teqball) várják a napimádókat. Van, ahol sokkal szebb vizesblokkok, megújult nyilvános WC-k teszik komfortosabbá a fürdőzést. Az idei év újdonsága, hogy az új koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében 40 százalékkal több lépcsőt helyeztek ki a különböző partszakaszokra, ezzel is csökkentve a túlzsúfoltságot.

Mindenhol fokozott figyelmet fordítanak a megengedett látogatószám betartására, a távolságtartásra és a higiéniára. A fehér homokos Plázs két újabb vendéglátóhellyel és balatoni panorámás vizesblokkokkal gyarapodott idén.

A város 17 km-es partszakasszal rendelkezik, rengeteg helyen lehet fürdőzni a szabadstrandokon. A fizetős strandok Siófokon már kinyitottak, a pünkösdi hétvégén ingyenes a belépés ezekre a helyekre is.

A siófoki önkormányzat tájékoztatása szerint újdonság, hogy a fizetős strandokon egyenpólós strandjárőrök hívják fel a vendégek figyelmét a COVID-19 előírásaiban szereplő kötelező távolság betartására. A napozóágyakat is az optimális védőtávolságnak megfelelően helyezik el, valamint információs táblák is tájékoztatnak a biztonságos fürdőzés feltételeiről.

 

Szántód
Szántódon a Rigó utcai strand, valamint a Juhász Gyula utcában lévő strand is megújuláson esett át. Mindkét strand ingyenes, ugyanakkor igazi kis ékszerdobozok. Gyönyörű, gondozott, zárt területek, ahol szépen kialakított díszköves sétányok és üde pázsit váltakozik.
A tavalyi felújítások idén is további újdonságokkal folytatódtak. Vizvári Attila polgármester tájékoztatása szerint a Rigó utcában lévő plázson idén felújították a vizesblokkot.

2019 óta egy 75 négyzetméteres napozóstég, kovácsoltvas kandeláberek, új szeméttartók, szép padok díszítik a családi szabadstrandot, ahol a gyerekeket nagy játszótér, napvitorlás homokozó, a nagyobbakat röplabdapálya és jól felszerelt kondipark várja.

A Juhász Gyula utcai strandra idén egy vizesblokkot építettek. Tavaly pedig családi öltözőt, napvitorlát, új térkövezett sétányt kaptak a fürdőzők.
A két fürdőhely azonban idén csak június 20-tól kapott hivatalos engedélyt a működésre. Bár a pünkösdi hétvégén nyitva lesznek a kapuk, ahol van, ott a lejárókat lezárják, máshol szalagot húznak ki a víznél.

 

Balatonföldvár
Balatonföldvár két fizetőstrandja június 15-től üzemel hivatalosan, de a pünkösdi hétvégére kitárulnak a kapuk a fürdőzők előtt. Ezúttal nem kell majd belépőjegyet vásárolni, ám a strandi szolgáltatások sem működnek majd. Egyelőre csak a fürdőzés lehetőségét szeretnék biztosítani az ünnep napjaiban, amire természetesen a szabadstrandi részeken is lehetőség nyílik.

A várost kedvelő turisták jól tudják, hogy 2018-tól a fizetős Nyugati strandon sokféle újdonság, a Keleti strandon pedig a hatalmas füves terület utca felőli részét főleg a homokos sportpályák – kosárlabda-, strandröplabda-, focipálya – foglalják el. 2017-től egy 42 méter hosszú, 1000 m2-es fövenyes partszakasz került kialakításra.

 

Balatonszárszó
A pünkösdi hétvégén a település mindhárom strandja megnyitja kapuit. A Bendegúz téri és a Móricz utcai szabadstrandok mellett a Központi strand is kinyit, igaz, ezen a hosszú hétvégén nem kell belépőt fizetni.

Fekete János polgármester tájékoztatása szerint a Központi strand hivatalosan június 20-án nyit, de ezen a hétvégén sok emberre számítanak, akik között szép számmal lesznek a nyaralótulajdonosok. A lejárók már a vízbe kerültek, melyek fertőtlenítését az előírtak szerint folyamatosan végzik.

Újdonságnak ígérkezik az idei szezonban a Központi strand 440 négyzetméteres napozóstégje, melynek egy része a víz főlé nyúlik. A kivitelezés még folyamatban van, de a polgármester reméli, hogy a június 20-ra át tudják adni az új létesítményt. Ezen kívül készül a baba-mama szoba, és új táblákat is kihelyeznek a fizetős strandon. A polgármester elmondása szerint a vizesblokk felújítását viszont őszre hagyják, mert nem akarják a munkálattal a strandoló vendégeket zavarni.

 

Balatonlelle
Kenéz István polgármester tájékoztatása szerint június 12-én nyitják meg a a fizetős Napfény strandot, ahol idén nem kell jegyáremeléssel számolni.
A mintegy 2 kilométer hosszan elterülő szabadstrandokon bárki mártózhat egyet a vízben, de július 2-ig mindenki a saját felelősségére csobbanhat. Hivatalosan ugyanis július 2-tól üzemelnek a szabadstrandok, ahol megújult WC-k szolgálják a fürdőzők komfortérzetét. Ezek pünkösdkor is nyitva lesznek.
A polgármester kiemelte, hogy a turisztikai pályázaton nyert további támogatások felhasználására az őszi időszakban kerülhet sor, melyeknek köszönhetően baba-mama szobát alakítanak ki és korszerűsítik vizesblokkokat.

 

Balatonboglár
A legnagyobb változások Balatonbogláron várják a fürdőzőket. A Platán szabadstrand teljes ráncfelvarráson esett át. Mészáros Miklós arról tájékoztatta a likeBalaton.hu-t, hogy a mintegy 14 hektáros területen térkövezett sétányok, terek létesültek, új kandelábereket, utcabútorok helyeztek ki és épült egy 700 méteres rekortán futópálya, melynek egy része a parton halad. Menő gördeszkapálya, sportpályák és jópofa játszóterek is várják a mozogni vágyókat, ezek már most nagy népszerűségnek örvendenek. Az ikonikus tornászlány szobor körül most készül egy szép szökőkút és egy pergolás tér.

A polgármester kiemelte, hogy vízelvezető dréncsövekkel látták el a parkot az esetleges belvízproblémák megakadályozása érdekében, mivel a nyári zivatarok idején megálló víz korábban nagy gondot jelentett. Ez a veszély mostantól elhárult.

Az elmúlt években összesen közel egymilliárd forint pályázati támogatás fordíthatott a város a különböző strandi fejlesztésekre. A hat szabadstrand mindegyikére jutott forrás, ezek már a pünkösdi időszaktól várják a vendégeket. A Platán strand fizetős Buborék fürdője csak június közepén tárja ki kapuit.

 

Zalakaros
A Zalakarosi fürdő május 29-tól várja a vendégeket! A strandfürdő bejárati épületében elkészült az ifjúsági szállás, a strand nyitásához szükséges karbantartások, felújítások is megtörténtek.

A 12 hektáros árnyékos szabadtéri strandon az alábbi attrakciók várnak: sportmedence, termálmedence, családi medence, pancsoló, hullámmedence, strandi gyermek vízivilág, családi csúszdapark csúszdái. Az Adrenalin csúszdapark később nyit!

Az élményfürdőben a kültéri élménymedence, a gyermekpancsoló és a kültéri hidromasszázs medence lesz használható. Figyelembe véve a jogszabályi előírásokat a gyógyvizes medence és az élményelemek egyik medencében sem fognak üzemelni, viszont a csúszdák igen.

 

Hévíz
A Hévízi-tó is várja pünkösdkor a vendégeket, május 29-től már a Schulhof-sétányon levő főbejáratot is használhatják a vendégek! A gyógytó vize 30 fokos, hűvösebb időben is felejthetetlen élmény a tavirózsák között úszkálni. A biztonsági előírások betartása mellett már az elmúlt hétvégén is több százan fürödtek a tóban.

 

Keszthely
A pünkösdi hétvégén már mindhárom keszthelyi strand: a Városi, a Helikon és a Libás strand is, szabadstrandként és sétányként is várja a bátor fürdőzőket és a sétálni vágyókat. A hivatalos szezonnyitásra június 12-én kerül sor, amikortól már teljes szolgáltatással várják a strandolni vágyókat Keszthelyen.

A Városi strandon az önkormányzat a Kisfaludy-programnak köszönhetően új kamikaze és anaconda csúszdát épít, felújítják a hátsó bejárati épületet, melyben két pénztár, elsősegély-helyiség, tárolók, vizesblokk, akadálymentes WC és ajándékbolt kap helyet. Készül egy 400 méteres napozóstég, a közelében vízi játszótér várja majd a gyerekeket. A csarnoképület egy része raktárként fog szolgálni a strandi eszközök, mobil berendezések szezonon kívüli tárolására. Az épület külső burkolata, aljzata, tartószerkezete és villamos rendszere is megújul. Elbontják a régi öltözőket, majd a belső részben pelenkázós baba-mama szobát, gyermekjátszót és animációs helyiséget, új családbarát öltözőkabinokat alakítanak ki. Az épületben biztosítják a pihenőhelyet a vízi mentők részére és a helyet a strandkönyvtárnak.
A Helikon strand bejárati épülete új tetőszerkezetet kap, átalakítják a belső tereket, fejlesztik a zöldterületeket és családbarát kültéri öltözőket alakítanak ki.
A Libás strandon szintén felújítják a fogadóépületet, gyerek WC-t és baba-mama szobát alakítanak ki. Hamarosan elkészül egy vízisport eszköztároló is.
A keszthelyi strandok egységes arculatú tájékoztató táblákat kapnak.

 

Gyenesdiás
A gyenesdiási strandok a pünkösd hétvégén sétányként üzemelnek, szolgáltatásaik június 13-tól belépőjegy megvásárlásával vehetők igénybe. A Diási Játékstrandon a füvesítés mellett családbarát illemhelyet alakítottak ki, napozóstégeket és új lépcsőket is készültek.
A Lido strandon új vízbemenő stéget építettek.

 

Vonyarcvashegy
A Balaton egyik legsportosabb strandján hivatalosan június 6-tól strandolhatunk, de már működik a SUP kölcsönző és napozni is tudunk. Belépőt pünkösd hétvégén nem kell fizetnünk. A nyitásra mindhárom pénztárhoz egységes információs táblákat helyeznek el, és a játszóterek is megújulnak. A vízbe jutást úszóstég fogja segíteni. A lidós részen a kavicsot mediterrán homokra cserélik.

 

Balatongyörök
A strandon hamarosan befejeződik a világítás korszerűsítése: új kandeláberek kerülnek a területre. A fürdőhely június közepétől várja a vendégeket, addig belépő váltása nélkül, sétányként üzemel, a vendéglátó egységek nagy része már nyitva van.
A szezon után 75 millió forintos pályázati támogatással vizesblokk – benne külön gyermekvécé – és több új kabin épül, baba-mama szobát, családi öltözőket, egységes arculatú tájékoztató rendszert alakítanak ki.

 

Balatonederics
Az edericsi strand június 13-án nyit, területén még zajlanak a felújítási munkák.

 

Szigliget
A Szigligeti strand június 6-tól várja fürdővendégeket, addig 300 Ft-os sétálójegy váltásával sétányként használhatjuk. A strand területén már működik a vendéglátóhelyek többsége. A község önkormányzata 40 milliós pályázati támogatással fejleszti idén a strandot, új lépcsőket helyeznek el, korszerűsítik a vizesblokkot, elkészül a gyepszőnyegezés. Saját beruházással az egész strandon kiépítettek egy új hangosbemondó rendszert, megújul az éjszakai világítás, vásároltak két hintát a játszótérre, valamint napvitorlák adnak majd árnyékot a gyerekek fürdőhelyén.

 

Badacsony
A badacsonylábdihegyi Herczeg Ferenc Strand június 1-től várja vendégeket, indulnak a vízi túrák is. A strand szombaton és vasárnap sétányként üzemel, de pünkösd hétfőtől már csak belépőjegy megváltásával látogatható.
Badacsonytomaj Városi Strand és Badacsony Strand csak 2020. június 05-től nyitja meg hivatalosan kapuit a pihenni vágyó vendégek előtt. Ettől kezdve már csak belépőjegy, vagy bérlet megváltása ellenében lehet a strandokra belépni. A strandok jelenleg is nyitva vannak, azonban egyenlőre csak sétányként használhatóak, így csak néhány szolgáltatást lehet igénybe venni.

 

Balatonalmádi
A Wesselényi, a Budatava, a Káptalanfüredi nagy és a Káptalanfüredi kis strandra egyaránt május 29-től kell belépőjegyet vagy bérletet váltani.

 

Csopak, Alsóörs
A Csopaki strand hivatalosan 2020. május 30-án nyílik, de a nyugati oldalon lévő 3. pénztár már május 23-tól nyitva tart, ahol a különböző bérletek és kártyák válthatóak meg, így el lehet kerülni a nyári sorbanállást. A korlátozó intézkedések miatt számítani kell áremelésre.
Az Alsóörsi strand szintén május 30-án nyit ki, és interneten keresztül is lehet majd jegyet váltani, valamint jegyautomatát helyeznek ki.

 

Balatonfüred
Füred strandjain még áprilisban megkezdődtek a felújítási munkálatok. A Kisfaludy strandon felújítják a fürdő nyugati oldalán lévő vizesblokkot és új öltöző kabinokat alakítanak ki. Az Eszterházy strandon szintén modernizálják a vizesblokkokat, valamint felújítják a vízbe vezető lépcsőket és új, egységes tájékoztató táblákat helyeznek ki. A strand üzemeltetője június közepére tervezi a hivatalos nyitást, addig mindkét strand közparkként üzemel.

 

Révfülöp
A nagyközség strandjain májusban elkezdődtek a korszerűsítési munkák, az idei nyári szezonra stégek, öltözők, vizesblokkok készülnek. A Szigeti strand is és a Császtai strand is komoly összegeket nyert pályázaton a korszerűsítésre. Mindkét helyen baba-mama szoba létesül, új úszó napozóstégek készültek, valamint az összes régi lépcsőt új, rozsdamentes típusra cserélik. A fürdőkben új öltözők készülnek, és egységes információs, arculati elemek fogadják majd a vendégeket. Ezen kívül a Császtai strandon új vizesblokk épül a tavaly átadott gyermekpancsoló közelében, a Szigeti strandon pedig megújulnak a régi mosdók. Itt elkészült az új vizesblokképület megközelítését segítő járda és az automata öntözőrendszer, és elkezdődött a tereprendezés, parkosítás is. A tervezett nyitás június 13-a.

 

Tihany
A pünkösdi hétvégén, május 29-31-ig 3 napos nyitó hétvégét tart a tihanyi Plage 18 strandja. Exluzív strandélményt és egzotikus ételeket kínálnak a vendégeknek.