Hogyan hatott a jég a Balaton vízminőségére? (InfoRádió)

A jég nem hagyta felkavarodni az üledéket a Balatonban, így az algák még a jégpáncél alatt is elég fényhez jutottak – mondta az InfoRádióban az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének kutatója. Somogyi Boglárka hozzátette, a víz minősége kiváló, és megfelelő a halak számára az oxigénellátottság is.

Lassan vége az igazi télnek a Balaton életében, egyre nagyobb területekről szakad fel a jégtábla – tájékoztatta az InfoRádiót az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének kutatója. Somogyi Boglárka jelezte, az erős, 40-60 km/órás szél benyomta a jeget a part menti öblökbe, ez főleg felülről nézve igen látványos.

„A jég nagyon sok mindent befolyásol, elsősorban a felkeveredési viszonyokat. Azokon a területeken, ahol már nincs jég és felkeveredik a tó, zöldeskékes-szürkés színű a víz. A vastag jég megakadályozza a felkeveredést, ez azzal jár, hogy azok az élőlények, elsősorban a mikroszkopikus, fotoszintetizáló szervezetek, az algák, amelyeknek csak fényre van szükségük, folyamatosan mozognak a vízoszlopban, nem tudnak mozogni. Nincsenek olyan áramlatok, amelyek a folyamatosan a felszín közelébe juttatnák őket, így kevesebb fényt tudnak szerezni.

Viszont vannak trükkjeik. Sokuk képes aktív mozgásra, ezért télen azok vannak jelen, amelyeknek ostoraik vannak, és a felszín közelébe jutnak.”

A szaporodásukhoz fény szükséges, nyáron, ha felkeveredik a víz, három-négy méteres mélységben már nem tudnak megélni, télen viszont, ha nem keveredik fel a tó, és nincs vastag hó a jégrétegen, kapnak elég fényt, és tudnak szaporodni – magyarázta az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének kutatója.

„A Balaton egy sekély tó, ami alapvetően jó oxigénviszonyokkal rendelkezik télen és nyáron is. Télen ráadásul az üledékfelszínen élő algák nagyon sok oxigént termelnek, ami a vízoszlopban marad, így akkor sem volt probléma télen a víz minőségével, amikor nyáron igen.”

Alapvetően kiváló a Balaton vízminősége, és ha nem éri valamilyen különlegesen nagy szennyezés, így is fog maradni a következő években – hangsúlyozta Somogyi Boglárka.

(16:27)