Hogyan fagy be a Balaton? (24.hu)

A téli Balaton látványa lenyűgöző, különösen, ha jég is fedi a tavat. Talán bele sem gondolunk, hogy a víz, illetve a tavak befagyásának folyamata milyen különleges.

Fotó: MTI/Varga György

A víz egy igen érdekes anyag: sűrűsége rendkívül érzékeny a hőmérsékletre, ráadásul a legtöbb anyagtól eltérően felülről lefelé termed meg – írja a Physics World-re hivatkozva a 24.hu. A sűrűsége nagyjából 3,98 Celsius-fokig növekedik,

így a 3,98 Celsius-fokos vízmolekulák nagyobb eséllyel süllyednek le a folyadékban, mint az ennél hidegebb vagy melegebb részecskék.

A levegő hőmérséklete jóval gyorsabban változik, mint a vízé. Télen, amikor a lég hidegebb, az állóvizekből a hő egy része a levegő felé áramlik, ezért a vízfelszín hűlni kezd, sűrűsége növekedik, a hidegebb folyadék pedig lesüllyed. Ekkor kevésbé sűrű és melegebb víz áramlik a helyébe.

Miután az egész tó hőmérséklete eléri a 3,98 Celsius-fokot, a felszín tovább hűl. Mivel a fenti vízréteg ekkor már kevésbé sűrű, mint a lejjebb lévő, a 3,98 Celsius-fokhoz közelebbi folyadék a felszínen marad.

Mikor a felszín 0 Celsius-fokossá válik, megdermed, a fagyás pedig lassan terjedni kezd a mély felé. A víz ebből a szempontból is érdekes: míg az anyagok többsége folyékony halmazállapotban kevésbé sűrű, addig a víz épp jég formájában a legkevésbé az. Ez az oka annak, hogy a jég nem elmerül, hanem lebeg a vízben.

A teljes cikk itt található.