Hóeséssel köszönthetjük az újévet Zalában? (zaol.hu)

Az év utolsó napjaiban sokunkban felmerül a kérdés: mégis milyen időjárással búcsúztathatjuk az óévet? A zaol.hu Harcz Endre amatőr meteorológust a zalai viharvadászt kérdezte.

 

Már a legelején fontos kihangsúlyozni, egy vagy több héttel előre nem lehet teljes pontossággal megmondani, hogy milyen idő várhat ránk.

– Tudni kell az előrejelzésről, hogy nyáron például a zivatarok miatt bonyolultabb. Ismerős lehet, amikor a település egyik felét elveri a jég, míg a másik részén süt a nap. Nos, télen előfordulhat, hogy 1 fokkal hidegebb lesz, és hó esik, ha pedig 1 fokkal melegebb, abban az esetben eső. A hó és az eső mást von maga után. Teszem azt, lehull 10 mm eső, akkor mindenki azt mondja, hogy jól van, esett az eső, de ha mindez 10 cm hó formájában hullik le, az megítélésében már merőben más – informálta a zaol.hu olvasóit a viharvadász.

A szilveszteri és újévi prognózis

– December utolsó, illetve január első napján vegyes halmazállapotú csapadék várható, nagyrészt esőre kell számítani, de havaseső, havazás is lehet. Pont az eső és a havazás határán lesz a hőmérséklet a csapadékhulláskor. Ha a hidegebb verzió valósul meg, nem zárható ki vékonyan megmaradó hóréteg. Utána kisebb mértékű lehűlés lehetséges – folytatta Harcz Endre.

– Bár, mit jelent a hűvös idő? Mikor a nap folyamán 4-5 fokot mérhetünk ködben vagy felhős éggel, akkor az emberek hajlamosak úgy érezni, hogy rossz az idő, pedig a borultság miatt fagymentes lesz a reggel. Amikor napos az idő, akkor kellemesebbnek érezzük a napsütés által, viszont a derült ég miatt reggelre fagyhat. Nehéz megmondani, mi a hideg, mi a hűvös, mindig más megvilágításba kerül a jó idő fogalma.

Hosszútávú előrejelzés

Az amatőr meteorológust arról is kérdezte a portál, hogyan alakulhat 2021 első időszaka.

– A modellfutások, az északi félgömbön lévő nyomáseloszlások, valamint az egyéb várható magaslégköri változások miatt benne van a pakliban a komolyabb hideg január második felében, illetve február elején. Persze ez az időtáv miatt nagyon bizonytalan, ilyen távolságból csak az irányt lehet sejteni, a konkrét eseményeket nem.