Hódít a víz felett repülő deszka a Balatonon (likebalaton.hu)

Különleges látvány a vízen sikló foilosok látványa, van, aki kezében egy ernyővel, de van, aki a kezében csak egy távirányítóval suhan a víz felett. Tükörsima a víz, mégis, szinte repül egy deszkás a Szigligeti-öbölben. Mi hajtja, ha nincs szél, nincsenek hullámok, hogyan marad állva ezen a kis szerkezeten?

 

Sokan rácsodálkoznak a strandok mellett suhanó szörfösökre, kite ernyősökre, wingesekre, az ő látványukat kezdjük megszokni a Balatonnál, ahogy most már a SUP deszkásokat is, de idén egy új, különleges sporteszközre bukkantunk.

Egy elektromos foil deszka repül a víz felett a nyugati-medencében.

Mi az a foil?
A foilbordozást egy amerikai szörfös találta ki a 90-es évek elején. A szörfdeszka aljára szerelt kis szerkezet, a foil, vagyis a szárny lehetővé teszi, hogy a deszka kiemelkedjen a vízből, ezáltal egy teljesen új élményt biztosít a kite-osoknak, szörfösöknek. Kattints ide, és olvasd el a legújabb vízicsodákról írt cikkünket is.

A fizikai elv szerint a mozgó folyadék nyomása csökken, ha sebesség nő. Vagyis a deszka uszonya felett lecsökken a nyomás, alul pedig megnő, és a nyomáskülönbség miatt kialakul egy felfelé ható erő, ez emeli ki szörföt a vízből. Persze, csak ha elég ügyes vagy, de erről kicsit később.

További részletek itt találhatók.