Hóban vetnek, de azt remélik, nem a fagy arat (sonline.hu)

A szokatlan havas eső ellenére is vetettek kukoricát szerdán, a gyümölcsültetvény-tulajdonosok számottevő terméskieséstől tartanak az időjárás miatt, veszélynek van kitéve a meggy, a cseresznye, az alma és a körte is. “Különösen akkor következhet be nagy baj, ha a következő napokban folytatódik a lehűlés, s éjszaka mínusz 2-3 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet” – mondta Tóth István, a Somogy megyei növényorvosi kamara elnökségi tagja.

A szakember beszélt arról is, nem tudni pontosan, miként alakulnak az időjárási viszonyok, de remélhetően minél hamarabb bekövetkezik az újbóli felmelegedés. A hűvös, csapadékos idő kedvez a moníliának: a fertőző növénybetegség elsősorban a kajszi és a meggy ültetvényeket veszélyezteteti.

Az enyhülésben bíznak a böhönyei, 265 tagot számláló Balaton-Ker-Tész Szövetkezetnél, akik közel 3000 hektáron gazdálkodnak. A somogyiakon kívül baranyai, tolnai és zalai termelők is aggódnak a növényekért. Máté Józsefné, a szövetkezet elnöke reméli, hogy nem ismétlődik meg a tavaly április 27-ai helyzet. Akkor ugyanis az almaültetvények jelentős része elfagyott, s a térségben termelt körte és dió közel negyven százaléka károsodott, a kajszibarackfákat ugyancsak jókora veszteség érte. – A termelők gondos gazdaként dolgoznak, mindent megtesznek az eredmény érdekében, de a rossz időjárás rövid idő alatt tönkre teheti a termést – hangsúlyozta. – Körzetünkben a leginkább meghatározó gyümölcs az 500-500 hektárnyi alma és meggy, a 290 hektáron termesztett körte továbbá a 280 hektárnyi kajszi valamint a 490 hektáron található dió.

Havas eső hullott, és a 2-7 Celsius fok volt szerdán Somogyjádon, a Jádi Agrár Zrt. dolgozói ennek ellenére folytatták a kukoricavetést. Szerényi Zoltán elnök bosszantónak tartotta a szokatlanul április hideget, ám mint mondta, muszáj folytatniuk a munkát. A 450 hektárra tervezett feladat egyharmadán vannak eddig túl.