Hivatalos honlapon a balatoni bor (sonline.hu)

A Bor.hu a hazai szőlők, borok és borrégiók bemutatására jött létre. Somogyi szakemberek szerint a weboldal hatékonyan szolgálhatja a balatoni borturizmus fejlődését is.

– A Balaton körüli hat borvidék – a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred-Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai – egy közös borrégiót alkot, s így összesen több mint 9000 hektárnyi területen terem szőlő a magyar tenger közelében – derült ki a honlap tájékoztatójából. Jellegzetes fajta az olaszrizling, de olyan különlegességek is megtalálhatóak a borrégióban, mint a kéknyelű vagy a juhfark. A Magyar Turisztikai Ügynökség közölte: a weboldal bemutatja a hazai borrégiókat és borvidékeket, bortörténeti összefoglalót tartalmaz és ismerteti az egyes bortípusokat, s a jellegzetes szőlőfajtákat, részben hiánypótló képanyagokkal és leírásokkal. Bujdosó Ferenc, a balatonlellei Bujdosó Pincészet borásza azt mondta: minden borászatnak fontos a helyi értékesítés, s a településre látogató vendégek nemcsak a helyi idegenforgalmat, hanem a borturizmust is fellendíthetik.

– A Balaton télen-nyáron menő – utalt a szlogenre Bujdosó Ferenc, aki szerint a honlap segítségével tovább lehet népszerűsíteni a helyi borokat és a régiót egyaránt.
Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke azt is fontosnak tartja: nemcsak a hazai, hanem a külföldi turisták is kedvelik a somogyi bor. Célszerű kiaknázni a marketinglehetőségeket, s így reális esély van arra, hogy a következő időszakban nő az eladott bor mennyisége és újabb fogyasztók keresik majd a dél-balatoni nedűket – írja a sonline.hu.